Anestezi
Anestezi ameliyatların yapılabilmesi için gerekli bir bilim dalıdır. Ağrısız ve güvenli bir ameliyat sağlamak için ilaçlar yardımıyla sizleri uyutup ağrınızı kesiyoruz. Ama sadece sizi uyutmuyoruz. Yaşamsal fonksiyonlarınızı da takip ediyoruz. Risklerinizi belirleyip, riski arttıran nedenleri kontrol altına alıyoruz. Oluşabilecek problemlere acil müdahale ediyor aynı zamanda cerrahiye bağlı yanıtları da kontrolümüz altında tutuyoruz. Sizlerin anesteziden ve ameliyattan duyduğunuz korkunun bu konuda yeterli bilgiye sahip olduğunuzda azalacağını düşünerek anestezi öncesi değerlendirmenin önemine değinmek istiyorum.
Anestezi Öncesi Değerlendirme Nedir? Ya da Kalp Ameliyatı Olacak Hasta Nasıl Değerlendirilir?
Anestezi uygulanması öncesinde anestezi uzmanı doktor hastayla tanışır. Hastanın sağlık durumuyla ilgili değerlendirmeleri yapar. Bu değerlendirmelerin içinde öncelikle kalp ameliyatı olacak hastaların yandaş hastalıklara sahip olma olasılığı daha yüksektir. Örneğin akciğer, karaciğer ve böbrek hastalığı, yüksek tansiyon, kolesterol yüksekliği, şeker, bağışıklık sistemi hastalıkları, inme geçirmiş olması, tiroit, enfeksiyon vb. gibi birçok yandaş hastalığın anestezi uzmanı tarafından bilinmesi, tedavilerinin düzenlenmesi ve kontrol altına alınması çok önemlidir. Yandaş hastalığı için ya da kalp hastalığına bağlı uzun süreli ve düzenli kullandığı ilaçlar ile son dönemde aldığı ilaç kullanımının bilinmesi önemlidir. Özellikle bazı hastaların kan sulandıran ilaçlar kullandığı zaman hastaneye alınmadan birkaç gün önce bu ilaçları bırakması gerekebilir. Kullanılmakta olan bazı ilaçlar kanamaya meyil yaparak ya da anestezide kullanılan ilaçlarla etkileşerek istenmeyen durumlara neden olabilir. Bu nedenle kullanmakta olduğunuz ilaçların bilinmesi gerekirse ameliyattan önce anestezi doktoru ve cerrahınız kontrolünde kesilmesi önemlidir. Kalp ameliyatı olacak hastaların hepsi çoklu ilaç kullanacaktır.
Alerji durumu, ilaç alerjileri kişinin önceden bilinen alerjisi varsa bunun anestezi doktoruna belirtilmesi önemlidir. Bu ilaçların ameliyat esnasında kullanılmasını, olası bir alerjiye bağlı gelişebilecek sorunları önler. Daha önce geçirdiğiniz ameliyatlar bu ameliyat sırasında kullanılan cerrahi yöntem ve anestezi tekniği hakkında bilgi alınması anesteziniz için belirleyicidir. Muayenenize gelince kalp sesleriniz, ritim düzeniniz, akciğer sesleriniz dinlenerek tansiyon ölçümünüz yapılır. Hava yolunuz, ağız ve diş muayeneleriniz ile diğer sistemleriniz sorgulanır. Hastaneye gelmeden önce mevcut tetkiklerinizi varsa raporlarınızı bizlerin sizin hakkında daha çok bilgi sahibi olmak için yanınızda getirmeniz gerekmektedir. Örneğin; kalp pili olan hastalarımızın hastaneye gelirken ilgili tüm bilgileri beraberinde getirmesi gerekmektedir. Hangi tür kalp pili kullandığınız ve bunun ayarlarının bilinmesi önemlidir. Ve alınması gereken ilaçlar ve öneriler doğrultusunda bilgilendirmeler yapılır. Sigara kullanımı ve açlık süresi belirlenir.