Alkol Tüketenler Nasıl Beslenmeli?
Alkolü lüks olarak tüketen kişilerin vücudunda B1, B2, B6, Folik asit, potasyum, magnezyum gibi vitamin ve minerallerin yetersizliği meydana geliyor. Çünkü alkol bunların emilimini engelliyor. O nedenden dolayı alkol içerimi yüksek besin tüketimi yapılacaksa o gün veya kişi çok fazla alkol tüketiyorsa mutlaka ona sağlıklı ve dengeli beslenme programı oluşturulmalıdır. Karbonhidrat, protein ve yağlardan dengeli vitamin ve minerallerden destekli bir programın sağlanması gereklidir. Gerekirse doktor ve diyetisyen birlikte çalışarak vitamin ve mineral desteği sağlanabilir. Çünkü bu vitamin ve minerallerde ciddi oranda kayıplar meydana geliyor. Bu durum daha sonraları metabolizma, kalp ve damar sağlığı açısından problem yaratıyor ve sinir sistemini olumsuz etkiliyor. Bu nedenden dolayı dengeli beslenmeyle alkol tüketimi her zaman önerimizdir.
İçindekiler
Alkol Tüketimi Hastalığa Yol Açar Mı?
Alkol tüketimi pek çok hastalığa yol açabilir. Özellikle uzun sürede ve fazla dozda alkol alımı karaciğerin metabolizmasını bozar. Karaciğerdeki yağ metabolizmasının bozulması sonucunda karaciğer yağlanması meydana gelir. Karaciğerin proteinleri metabolize etmesi bozulduğu zamanda siroz, hepatit gibi problemler ortaya çıkar. Özellikle kadınlar üzerinde yapılan çalışmalarda uzun süre ve sık miktarda alkol tüketilmesinin göğüs kanserine yol açtığı bulunmuş ve kansere yatkınlığı, kanser oluşumunu arttırdığı gözlenmiş.
Kalp, damar hastalıklarında ise alkolün rolü çok önemlidir. İlk etapta alkol alındığında hipotansiyona sebep oluyormuş gibi, tansiyonun düşmesine neden oluyormuş gibi durmasına rağmen uzun vadede kullanıldığında hipertansiyona sebep oluyor. Hipertansiyonda ilerleyen süreçte kalp hastalıklarını tetikleyen bir durum ortaya çıkarıyor. Mide problemlerini ciddi anlamda tetikliyor. Özellikle sindirim sisteminde kanser oluşumunun artmasına neden oluyor. Erkeklerde prostat kanserinin artmasına neden oluyor. Siroz, karaciğer rahatsızlıkları bunların oluşumunu ciddi anlamda tetikleyen bir problemdir.
Alkol Bağımlılığının Neden Olduğu Hastalıklar Nelerdir?
Alkol bağımlılığı tüm sistemik hastalıklara zemin hazırlayacak bir bağımlılıktır. İlk etkisi karaciğere olacaktır. Kalp, damar hastalıkları, hipertansiyon, bunama, diğer psikiyatri bozukluklar, depresyon, düşünce bozuklukları ve insanlardaki üreme bozukluklarını etkileyecek bir durumdur.
Alkol Bağımlılığı Ne Tür Psikolojik Sorunlara Yol Açar?
Alkol bağımlılığı, herhangi bir şekilde alkolün etkisiyle ortaya çıkan ve alkol zehirlenmesine bağlı olabilen ağır şiddet sorunlarından, ciddi kıskançlıklara varacak kadar geniş bir profilde kendisini gösterir. Bu daha çok alkol zehirlenmesidir. Basit bir sarhoşluk değildir. Ağır bir davranış ve düşünsel bozukluklar meydana çıkar. Evliliklerde, kıskançlıkla beraber alkol tablosu son derece etkilidir. Bu durum şiddetin temel kaynağını oluşturur.