Alın Bölgesinde Oluşan Ağrıların Nedenleri Nelerdir?
Baş ağrılarının çoğu alın ve şakak bölgesinde olmaktadır. Baş ağrısı toplumlarda çok yaygındır. Bunun çoğunluğunda migren oluşturmaktadır. Migren çoğunlukla alında ve şakaktadır. Yarım ve tek taraflıdır. Bu tür ağrılarda şiddetli zonkluyorsa migren akla gelmektedir. Yine tek taraflı alın ve gözü içeren bazen göze kadar inmeden alında da olabilen küme başı ağrıları vardır. Küme başı ağrıları kadınlara göre daha çok erkeklerde görünür. Genç bir erkekseniz ve çok şiddetli başınız ağrıyorsa küme başı ağrısı aklınıza gelmelidir. Genç bir kadında daha çok migren olur. Küme başı ağrısının bir diğer özelliği de çok ritmik olmasıdır. Günün belli saatlerini sever. Yılın belli bir ayında art arda gelir ve sonra biter. Çok şiddetli bir ağrıdır. Göz kızarır, küçülür, ağrıyan taraftaki burun deliği tıkanır, alın bölgesinde dayanılmaz bir ağrı hissi verir.
Migren; bir sağda bir solda taraf değiştirebilir. Ortadan başlayıp yana da kayabilir. Migreni bu şekilde değerlendirebiliriz. Bunlar migren karakterindeki ağrılardır.Yüzümüzün çevresindeki yapısal problemlerle ilgili baş ağrıları ortaya çıkabilir. En çok bilinen sinüzittir. Sinüzit bölgesinde kemik yapıda boşluklar vardır. Bunlar içi hava dolu boşluklardır ve burunla bağlantılıdır. Buraların iltihaplanması da baş ağrısı yapabilir. Ancak sanıldığının aksine şiddetli ağrı yapmaz. Özellikle nezle, grip sonrasında akut sinüzit dediğimiz durum oluşur. Akut sinüzitlerde kemik yapının içindeki mukoza dediğimiz nemli deri şişer, hava dolu boşluk tıkanır. Bir ağırlık basınç yapar daha çok. Kronik sinüzit dediğimiz durumda ağrı yapabilir. Daha çok enfekte, ciddi problemlerde kendini belli eder. Sinüzitin baş ağrısı daha çok basınç ve ağırlık şeklindedir. Halk arasında bilindiği gibi sinüzitten başım ağrıyor değildir. Başınız ağrıyorsa; gerilim baş ağrınız, migreniniz vardır. Sürekli başınız ağrıyorsa sinüzit deyip geçmeyin.
Göz Bozuklukları Baş Ağrısına Neden Olabilir Mi?
Toplumdaki en yaygın baş ağrısı türü gerilim baş ağrısı ve migrendir. Özellikle erişkin yatla %30-40’lara varan oranında görülebilmektedir. Bu ağrıları çeken hastaların iki tipik tanımlaması vardır. Göz bozukluğundan ya da sinüzitten başının ağrıdığını düşünür. Aslında bu ikisi de bilinenin aksine çok fazla baş ağrısı yapmaz.
Göz Bozuklukları Nasıl Baş Ağrısı Yapar?
Eğer gözüyle ilgili miyop, astigmat ve hipermetrop gibi kırma kusuru varsa gözün merceğine baktığı noktayı iyi görebilmek için hastanın ayarlaması gerekir. Bunun için yardımcı bir gözlük veya lens kullanmıyorsa o zaman göz kaslarını o merceğe ayarlamak için normal kullanması gerektiğinden daha zorlu kullanır. Özellikle bilgisayarda çok çalışma, okuma, sürekli aynı şeye bakıp yoğun çalışma sonrasında göz kasları belirli bir şekilde sabit olarak sürekli zorlanacağı için ağrıyabilir. Ancak bu şiddetli, zonklayıcı baş ağrıları yapmaz. Ancak şöyle yapabilir. Eğer migreniniz ve kırma kusurunuz varsa siz gözünüzü zorladığınızda migreni tetikler. Migrenin nedeni değildir.