enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Alerjik Rinit (SAMAN NEZLESİ)

Alerjik Rinit (SAMAN NEZLESİ)
A+
A-

Alerji hastalığı tuttuğu dokuya yada organa göre değişir. Burnun alerjide tutulmasına alerjik nezle ya da alerjik rinit denir. Bu halk arasında saman nezlesi ya da yaz nezlesi olarak bilinir. Aslında samanla ilgisi yoktur. Daha çok samanda bulunan alerjenlerle yani polenler ve tozlarla ilgilidir. Alerjik nezle üçe ayrılır. Birincisi mevsimsel görülen yani bahar aylarında görülen alerjik nezledir. İkincisi; tüm sene boyunca devam eden perennial nezledir. Üçüncü grup ise tüm sene boyunca devam edip mevsim geçişlerinde şiddetlenen nezledir. Burunda alerji yaratan alerjenler birkaç gruptur. En yaygın olanı polenlerdir. Polenler mevsime göre değişerek çeşitli ağaçlar ve bitkilerin polenlerinden oluşur. Bunlar çeşitli dönemlerde özellikle bahar aylarında ilkbahar ve sonbaharda etkili olurlar. Başka bir grup mantarlardır. Bunlar küf mantarları, mayalama yapan mantarlardır. Nemli, kapalı ortamlarda oluşurlar. En önemli, en yaygın olarak bulunan grupsa ev tozundan kaynaklanan akar alerjileridir.

ALERJİK RİNİT (SAMAN NEZLESİ)

Alerji tanısında tanıyı koymak için öncelikle iyi bir anemnez almak yani hastanın öyküsünü dinlemek arkasından da detaylı muayene etmek gerekir. Burun içine bakılır. Konka dediğimiz burun etlerinde şişlik var mı? Burun kemiği dediğimiz septumda bir eğrilik yani deviasyon sorunu var mı? Hastanın alerjiye bağlı bir sinüzit durumu var mı? Bu soruların hepsini değerlendirmek gerekir. Bunlar saptandıktan sonra arkasından tetkiklere geçilir.

Alerji tetkikleri iki şekilde yapılır. Birincisi ciltten yapılan testler. Bunlar kola ve sırta yapılabilir. İkincisi de kandan yapılan testlerdir. Bunlar spesifik alerjenli IgE ölçümüyle yapılır. Alerjik bünyeli kişilerde; soğuk algınlığı, nezle ve sinüzit gibi hastalıklar da çok sık olarak görülür. Hasta hekim tarafından değerlendirilir ve hastalığın şiddetine göre tedavi edilir. Eğer mümkünse aşı tedavisi planlanır. Aşı tedavisi planlayabilmek için alerji testinde soğuk bir alerjen yakalamak gereklidir. Fakat aşı tedavisi uzun sürdüğü için her zaman kolay uygulanamayan bir yöntemdir. Mutlaka bir hastanede ve klinikte yapılması gereklidir. Bunun dışında hastanın yakınmalarına ve semptomların şiddetine göre çeşitli seviyede tıbbi tedaviler uygulanır.

ALERJİK RİNİT (1)

Alerji tedavisinde en önemli şey korunma yani alerjenle hiç karşılaşmamak, uzak durmaktır. Bunun için evi temiz tutmak, ortamda uzun tüylü halı, toz tutacak kumaş, perde, yerde kumaş halı gibi materyaller bulundurmamak gerekir. Yastık ve çarşaf seçiminde dikkatli davranılmalıdır. Kuş tüyü, yün gibi materyallerden uzak durulmalı, antialerjik materyaller; yastık kılıfları, yorganlar, örtüler tercih edilmelidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica