Akıl Sporu: Badminton
İçindekiler
Badminton Nasıl Oynanır?
Badminton karşılıklı iki kişinin veya ikişer kişinin, 1.55 boyundaki filenin sahayı tam ortadan böldüğü 13-40 uzunluğunda ve 8 metre genişliğinde sahada oynadığı bir spor dalıdır.
Bu oyunda amaç topu raketle karşı rakip sahaya düşürmektir. Bu spor günümüzde gittikçe gelişmektedir. Badminton sporu, eğer profesyonelce yapılacaksa zor ve teknik bir spordur. Ön tarafı top şeklinde ve arkaya doğru açılan bir tüy sistemi olan toplarla oynanır.
Eğer eğlence amaçlı yapılacaksa çok zevkli ve kolay bir spordur. Eğer profesyonel olarak oynanması için 7 yaşından itibaren iyi çalışılması gerekmektedir.
Badminton tek erkekler, tek bayanlar, çift erkekler, çift bayanlar ve karışık olmak üzere beş grupta oynanır. Hem grup hem de ferdi (kişisel) oynanabilir bir spordur. Bu sporu oynarken temel olarak bilinmesi gereken özellik, sağ ayağın her zaman önde olmasıdır. (Raketi sağ ile tutanlar için). Topu beklerken sağ ayak önde, topu kurtarırken sağ ayak hareketlidir. Çünkü sağ ayak ile alınan toplar daha kolay kurtarılır. Sol ayak öndeyken topa yaklaşırken bir buçuk adımda giderken, sağ ayakta 1 adım yeterli olacaktır. Raketi sol el ile tutanlar için sol ayak daha önemlidir.
Badmintonun Temel Kuralları
Badminton diğer raketli sporda olduğu gibi servis atılarak başlanılır. Servis etkili bir şekilde kullanılmalıdır. Eğer kullanılmazsa hata olur.
Eğer servis atan oyuncu topu fileye atarsa yine hata olur. Yine servis atan oyuncu karşı rakibin veya grubun hazır durumda değilken kullanırsa hata yapmış olur. Servis atan oyuncu topu sahanın dışına atarsa sayı karşı tarafa geçmiş olur. Raketi karşı tarafa geçirerek topa müdahale edilmişse bu yine hata olmaktadır. Servis atan oyuncu yanlış sahaya top atarsa (düz paralel atarsa) hata olarak nitelendirilebilir.
Badminton maçında 2 set kazanan takım ya da kişi galip gelir. Her set 21 sayıda biter. Eğer setler 1-1 ise 3.cü set oynanır. Bu durumda sayı 11 e ulaştığı zaman saha değişikliğine gidilir. Eğer 20-20 gibi eşitse sayılar; sayılar arasında 2 fark olana kadar maç devam eder. Maçta sayılar 30’ a kadar uzatılabilir ve 30 da son bulur, maç bitirilir.
Badmintona Yeni Başlayanlar Kendilerini Nasıl Geliştirebilirler?
Badmintona yeni başlayanlar, eğer küçük yaştalarsa mutlaka düzenli olarak çalışmalıdırlar ya da çalıştırılmalıdırlar. Öncelikle vuruş tekniklerini, raketi tutuş tekniklerini öğrenmelidirler.
Yani yeni başlayanlar genellikle raketi tutuş şekline alışmalıdırlar. Bu sporcular sürekli takip edilmelidir yoksa ileriki zamanlarda çok sıkıntı yaşayabilirler. Ayrıca bu sporlar yapılırken kondisyon da çok önemlidir. Kondisyonu olan bir sporcu uzun zamanda çok daha dirençli ve az yorulur, dayanıklıdır. Bu sebeple aynı zamanda kondisyon çalışmaları da ağır olmayacak şekilde yapılmalıdır veya başlanmalıdır.
Badminton Raketinin Özellikleri Nelerdir?
Badminton raketi, yapıldığı malzemeye göre özellikler gösterebilir. Daha ilk başlangıç yıllarında ağaçtan veya metallerden yapılmıştır. Şu anda badminton raketleri değişik maddelerden üretilebiliyor. Grafitten, Fiberglass ve metal olmak üzere 3 türde üretilmektedir.
Badminton raketi şap, şaft ve baş kısmı olmak üzere 3 bölümden oluşur. Badminton raketinin naylon iplikle örülen baş kısmında kare şekiller birbirine eşit olmalıdır. Badminton raketinin baş kısmının eni 23 cm, boyu 29 cm ve raketin uzunluğu da 68 cm’ den fazla olamaz. Badminton raketi hafif ve esnek olmasıyla oyunculara kolaylık sağlamaktadır.
Badminton sporunun yanında kondisyon da çok önemli demiştik… Kondisyon çalışması yapmak isteyen takipçilerimiz için;
LİNKE TIKLAYIN => Kondisyonunuzu Güçlendirin!
Badminton sporunu daha yakından tanımak ve nasıl oynandığını merak ediyorsanız, aşağıdaki videoyu izlemenizi şiddetle tavsiye ederim. Bu videoda Türkiye’ nin milli oyuncusu Özge BAYRAK maçının videosu vardır. Bu spor size biraz zor gelebilir ama milli oyuncumuzun oynayışı senelerce kendisinin bu spora adayışının en büyük habercisidir. Sizde azimle ve sabırla antrenmanları düzenli bir şekilde katılarak aktif olabilirsiniz. Unutmayın!
Baş+arı: “Baş” olmak için “arı” gibi çalışmak gerekir.(Mümin SEKMAN)
Türk sporcumuz baya çalışmış güzel beğendim. Teşekkürler Kadın Net 🙂
Biz teşekkür ederiz