Adet düzensizliği
Her kadının periyodik olarak regli dönemi vardır. Bu dönem her kadında farklıdır. Adet dönemi ilk yıllarda birkaç yıl boyunca sık sık düzensizlik gösterebilir. Hormonların bir dengeye ulaşması ve adetin belli bir düzende periyodik olarak olması için birkaç yıl gereklidir. Birçok hanımda da adet düzensizliği menopoz öncesi meydana gelebilir. Gebelik öncesi de adet düzensizliği sıklıkla gözlemlenmektedir. Adet düzensizliği olan bir kadının üreme potansiyeli %30 daha düşüktür ve bu olağan dışı bir durum değildir. Fakat adet düzensizliğinde aşırı kana normal değildir. Adet düzensizliği zamanından önce ya da sonra gerçekleştiği taktirde aşırı kanamaya sebep olabilir. Fakat adet düzensizliğinde bazı zamanlarda yetersiz kanama da gözlemlenebilir. Adet düzensizliği her zaman gecikme demek değildir, bazen aynı ay içinde iki kere görülen adet kanaması da hormonların norma olarak çalışmadığını ve adet düzensizliği olduğunu gösterir.
Düzensiz adet dönemleri genellikle senkronize çalışan hormonal sinyallerin bozulması anlamına gelmektedir. Adet döneminin belli bir düzene oturması için vücut östrojen ve progesteron gibi hormonlar üretir. Bu hormonlar vücudun içinde hipotalamus, hipofiz bezi ve yumurtalıkların içinde tutulur. Yumurtlama ve adeti tetiklemek amacıyla, vücudun bu parçaları birbirine sinyal gönderir. Bazen bu sinyaller gecike biliyor ya da atlanabiliyor.
Adet düzensizliğine neden olan hormonlar arası sinyallerde neden sorun yaşanıyor? Hormon düzeylerini değiştiren bazı faktörler vardır.
Hamilelik: Eğer hamile iseniz, vücudunuzun hormonları farklı düzeylerde üretime hormon üretecektir.
Stress: Stres adet düzensizliğinin ortak nedenidir. Eğer aşırı sinirli, üzgün ya da her hangi bir konuda endişeli iseniz bu durum hormonların dengesiz çalışmasına neden olabilir.
Diyet: Kötü ve yanlış bir diyet hormonları olumsuz yönde etkiler ve dengesiz bir şekilde üretilmesine neden olur.
Egzersiz: Yoğun ve kontrolsüz egzersiz vücutta ağır tahribata yol açarak hormonlara etki ederek, hormonların düzensiz çalışmasına neden olabilir. Ayrıca ağır egzersiz nedeni ile duyulacak aşırı yorgunluk da hormonların düzensiz çalışmasının nedenlerinden biridir.
Menarş (ilk adet kanaması): İlk adet döngüsünün üzerinden, adetin belli bir düzene oturması yaklaşık 3 yılı bulacaktır.
Menopoz: Menopoz hormon seviyelerini etkiler ve bu da adet düzensizliğine neden o
Doğum kontrolü: Doğum kontrol hapları da adet düzensizliğinin en önemli nedenlerindendir. Vücudunuzun doğum kontrol hapları tarafından vücudunuza verilen hormonların yeni seviyelerini ayarlaması için belli bir zaman gereklidir.,
Çoğu kadın için, düzensiz bir adet döngüsü endişe edilecek bir şey değildir, kadınların büyük çoğunluğu adet döneminin sonunda düzenli aralıklarla düzenli bir döngüye ulaşacağını düşünür. Fakat adet düzensizliği bazen beraberinde bazı komplikasyonları getirebilir. Eğer adet düzensizliği bir yılı bulur ya da geçerse mutlaka uzman bir kadın doğum uzmanına görünmek gereklidir. Ayrıca adet döneminde aşırı kramp, ağır döneminde kanama, baş dönmesi, mide bulantısı, ya da bayılma yaşarsanız da mutlaka doktorunuza görünmelisiniz. Polikistik over sendromu veya PCOS, tüm kadınların yaklaşık% 10’nu etkileyen, oldukça yaygın bir komplikasyondur. PKOS düzenli yumurtlamaya engel olur ve yumurtalıklar da kist oluşumuna neden olabilir. Bu sendromun belirtileri, aşırı kıllanma, kontrolsüz ve ani kilo alımı, sivilce, saç derisinde kepeklenme ve yüksek tansiyon şeklinde seyreder. Eğer siz de bu belirtilerden biriyle karşılaşırsanız test yaptırmayı ihmal etmeyin. Çünkü eğer bu durum tedavi edilmezse, kalp hastalığı ve yumurtalık kanseri de dahil olmak üzere diğer pek çok ciddi komplikasyonlara yol açabilir.
Eğer kısa bir süre yani 7 aydan kısa bir dönemde adet düzensizliği yaşarsanız, bunu çok dert etmenize gerek yoktur fakat 7 aydan daha uzun süreli bir adet düzensizliği süreci geçirirseniz bunun hiç de normal olmadığını bilmelisiniz. Uzun süre devam eden adet düzensizliğinin altındaki tıbbi durumun ne olduğunu araştırmak ve tedavisine başlamak sizin için hayati önem taşır. Seyrinde devam eden adetiniz bir anda kısa bir süreliğine bozulursa o halde bir takım şeylere dikkat etmeniz gerekecek. Örneğin stresten uzak durmak, aşırı yorgunluktan, ağır spordan sakınmak, beslenmenize dikkat etmek gibi önlemler almalısınız. Ama unutmayın, adet düzensizliği uzun vadede hafife alınacak bir durum değildir ve mutlaka bir uzmana görünüp hemen tedaviye başlamalısınız.