enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Ortodonti

Ortodonti

Ortodonti tedavisi nedir?
Ortodonti, yüz bölgesi, çene bölgesi ve dişler arasındaki bozuklukları inceleyen ve meydana gelen anormalliklerin tedavisi ile ilgilenen bir tür diş hekimliği dalıdır. Çarpışık dişler görünüş olarak estetik sorunlar yaratır, hem de ağız içi hijyen sorunu ortaya çıkarır. Dişler olması gerektiği gibi yani düzenli sıralanmadığı için bakteri plağı retansiyonu çok fazla olur ve buralarda sürekli üreyen mikro organizmaların üretmeye başladığı asitler dişlerdeki çürüklere ve diş etlerinde periodontal problemler çıkmasına sebep olur.
Ortodontik bozuklukların nedenleri genelde aileden geçen genetik etkenler, parmak emmek, dudak ısırmak, uzun yıllar emzik kullanmak gibi etkenler sayılabilir.
ortodonti
Ortodontik tedaviler:
Ortodontik tedavi sistemlerini süt dişlerinin ağızda olup olmamasına göre 3 farklı evrede incelemek gerekir. Bu üç evreyi
Süt dişli evre
Karışık dişlenme evresi
Daimi dişlenme evresi, olarak 3 farklı dönemde inceleyebiliriz.
Süt dişli evre, okul öncesi evredir. Bu evrede yapılan parmak emme, dudak ısırma, emzik emme, biberonu uzun müddet kullanma gibi etkenlere bağlı olarak problemler süt dişli evrede yok edilirse kalıcı bir sorun oluşmadan tedavi edilebilir. Bu evrede ağız içinden veya dışından güç alan apareyler kullanılabilmektedir.
Karışık dişlenme evresi, ilkokul evresidir. Süt dişlerinin yanında ağız içinde daimi dişlerde çıkmaya başlar. Süt dişlerinin alttan gelecek olan dişler için bazı görevleri vardır. Zamansız yok olan süt dişlerine bağlı olarak öteki dişlerin söz konusu bu boşluklara kayması sonucunda alttan gelen dişlere ait olan alanların daralmasına neden olur. Böyle bir durum söz konusu olunca da kalıcı diş farklı bir yerde çıkmaya başlar. Süt dişlerinin olması gereken zamandan daha geç düşmesi ise alttan gelen dişin farklı yerde çıkmasına veya çene içinde gömülü olarak kalmasına neden olabilir. İşte bütün bunlara bağlı olarak gelişen çarpıklığın yok olması ortodontinin uzmanlık alanıdır.
Ortodontik tedavisinde yaş ne kadar önemlidir?
Diş çarpıklıklarına bağlı olarak dişssel düzeltmeler için yaş aslında çok önemli değildir. Tel tedavisi genelde 18-24 ay sürerken, ileri yaşlardaki uygulanabilen ortodonti tedavisi ile ergenliğe kadar olan evredeki sorunlarda fonksiyonel tedavi ile yok edilebilmektedir.
Ortodontist muayene için en uygun yaş kaçtır?
Toplum içinde aileler genelde süt dişleri arasında oluşan bazı boşluklar endişe uyandırır. Dişler arasında meydana gelen boşluklar, çenenin doğal gelişiminin bir evresidir. İlk çıkan daimi dişler 6 yaşa kadar sürmektedir fakat 9 yaşlarına kadar süren kesici dişler ağız içinde yer alana kadar çok problem çıkmaz. Bu evrede ailelerin yapması gereken ise süt dişlerinin daimi dişlerle yer değiştirinceye kadar ağız içinde kalmasını sağlamak amacıyla gerekli olan tüm tedavilerin yapılmasını sağlamaktır. Bu da düzenli olarak kontrollerle sağlanabilir.Yetişkin kişilerde ise dişler hareket ettirilebildiği için zaman sınırlaması yoktur. Yetişkinler tedavi süresi daha uzundur ve daha zordur.
Ortodontik tedavisinde uyulması gereken kurallar nelerdir?
Tedavi öncesinde ilk önce ağız içi çürükleri ve diş etleri tedavi edilmesi gerekmektedir.
Gerekli olan apareyler takılınca ağız hijyenini korumak amacıyla fazlaca özen göstermek gerekir. Apreylerin etrafında bakteri plağı oluşmasını engellemek gerekir.
Kontroller yapılırken hekimin tavsiyelerine uyulması gerekmektedir.
Doktor randevuları hiç aksatılmamalıdır.
Hareketli apareylerde herhangi bir kırılma veya sabit braketler çıkmalar olursa hemen diş hekimine gidilmelidir.
Pekiştirme tedavisi, hekimin tavsiye ettiği müddet ve zamanlarda takılması gerekir.
Pekiştirme tedavisi nedir?
Diş teli tedavisinin bitmesinin ardından, dişlerin yerleri değişmeye başlar. Bazı yerlerde kemikler oluşur ancak bu kemiğin olgunlaşması için zamana ihtiyaç vardır. Bunun yanında dişleri çevreleyen bağlar olan periodontal ligamentlerde dişlerdeki yeni duruma adapte olamaz. Apareyler çıkarılınca dişlerin eski konuma dönme ihtimali vardır. Bu sebeple dişler, yeni haline adapte olana dek, doktorun uygun gördüğü biçimde ve zamanda özel cihazlarla pekiştirme tedavisi yapılması gerekir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica