enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Çocuklarda Sınav Kaygısı

Çocuklarda Sınav Kaygısı
A+
A-

Çocuklarda Sınav Kaygısı Nedir?

Çocuklar okul hayatına ilk adım attıkları anlar da oldukça mutlu ve rüya gibi bir ortam da kendilerini hissederler. Hatta bu dönemler de tamamında zamanını oyun oynayarak geçirmektedirler. Yeni keşifler yaparak yeni insanlar ile tanışma merakı içerisinde olmaktadırlar. Hatta çoğu zaman vakitlerini sevdiği insanların yanında geçirirler. Okulun başlaması ile birlikte ilk dönemler bu tür davranışlar sergilense de sonradan çocuklarda bir takım kaygılanmalar da ortaya çıkmaktadır. Artık okul yaşamına ayak basması ile birlikte çocukların üzerinde daha büyük bir zorunluluk vardır. Bu durumda sorumluluktur.

Okul hayatının başlaması ile birlikte öğrenilmesi gereken dersler, okula tam zamanlı olarak gitmesi için aile tarafından yapılan baskılar, eve geldiğinde okul da işlenen dersleri tekrar etmesidir,
Aynı zaman da okula vaktinde gitmek yükümlüğü altında olması ve en önemlisi de güzel bir karne alabilmesi için hem çevreden baskı görmesi hem de çocuğun kendinde bir sorumluluk hissetmesi bir takım kaygılanmaları da ortaya çıkarmaktadır.

Ülkemizde öğrencilerinin başarılarını test etmek için bir takım akademik sistemler devreye girmektedir. Böyle bir durum da bu tür uygulamalara çocuklar farklı farklı şekiller eşliğinde karşılık ve tepki vermektedir. Kimi çocuklar için yaşamın değişmez parçası olan sınavlar ön plandadır. Böyle bir durum içerisinde yer alan çocuk, sınav performansını düşürebilecek yahut olumsuz şekilde etkileyebilecek herhangi bir sorun ile de karşı karşıya kalmazlar. Fakat bazı öğrenciler de de bu durum tam tersidir. Çünkü sınav endişesi yaşayan çocuk sınav için fazlası ile kaygılanmaktadır. Derste öğrenmiş olduğu çoğu bilgileri sınav anında kullanmakta epey bir zorluk çekmektedir. Ayrıca sınav sonucu öğrenmeye geldiğinde iş ise beklenmedik bir vaka ile karşı karşıya kalırlar. Çünkü her ne kadar sınav kaygısından kurtulamayıp sınava çalışmak için yoğun bir mücadele verse de sınavından beklenen notu alamamıştır. Başarısız olma korkusu başarısızlık ile sonuçlandığından dolayı ortaya pek de hoşa gitmeyen kısır bir döngüde çıkmış olur. Böyle durumda iş yalnızca çocukta bilmemekle beraber anne ve öğretmenlerinde sına kaygılarını yok etmesi adına bir şeyler yapması gerekir.

Genelde başarısız korkusunu oldukça fazla yaşayan çocuklar hem sınav öncesi hem de sınav sonrası bir takım davranışlar da yaşanmaktadır. Bunlar üç dalda sınıflandırılabilir. Bedensel, zihinsel ve duygusal..
Anne ve babalar, okul ortamlarında da öğretmenler bu durumu gözlemlemesi gerekir. Çocuklar ihtiyaçlarını söylemede son derece sıkıntı çektiğinden dolayı çocuklar üzerinde iyi bir gözlem şarttır.

Öğrencide Sınav Kaygısı Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Sınav kaygısı yaşayan çocuklar genel anlamda düşüncelerini pek fazla toparlayamamaktadır. Aynı zaman da kaygıyı anlamak için şu belirtilere dikkat etmeniz çocuğunuz da kaygı olup olmadığını kestirebilmenize yardımcı olacaktır.
Dikkat sorunları, konsantrasyon olamama, unutkanlık anları, derse kendisini tam olarak verememesi, Bilgiyi anlamada zorluk çekmesi, düzensiz kalp atışlarının meydana gelmesi ve kalbin hızlanması, Solunum da güçlük çekmesi ve düzensiz soluk alıp verme, korku, heyecan, panik, ellerde titremeler, ateş basması, kas yorgunlukları ve uyuşmaların yaşanması, baş dönmelerinin meydana gelmesi, mide krampları ve ağrılar meydana gelmektedir.
Ayrıca kaygı yaşayan çocuğun gergi ve stresli olduğunu da davranışlarından rahat bir şekilde kestirebilmeniz de mümkün olacaktır.
Anne, Baba Ve Öğretmenlerin Çocuklar Üzerinde Ki Etkisi

Kaygı Yok Edilmeli:

Burada önemli olan husus kaygıyı yok etmekten ziyade kaygıyı belirli bir düzeyde tutmaktır. Aslına bakıldığında kaygı duymak konuyu da bir anlam da önemsediğinizin göstergesidir. Bu yüzden kaygı konusunda da motive olmanız gerekmektedir. Kaygı, enerjiyi yükseltme, daha başarılı olma istediği gibi birçok faktörlerinde devreye girmesine neden olur. Kaygıyı kontrol altında tutmak ve çocuklara bu konuda yardımcı olmak başarının da kısa zaman içerisinde ortaya çıkmasına neden olacaktır. Karar alınması ve karar süresinin uzatılması ve planlanması aslında çocukların motivasyon düzeyini daha da fazla bir şekilde arttırmaktadır. Bu sebeple çocuklarınız da yaşanılan kaygıdan huzursuz olmayarak kaygıyı kontrol altında tutmaya çalışmanız en doğru bir yol olacaktır.

Zaman Yönetiminde Destek

Genelde pek çok öğrenci zaman sıkıntısı yaşamakta ve sınava iyi hazırlanamadığını da düşünmektedir. Bu yüzden sınav saati yaklaştıkça endişeleri de ister istemez bir artış gösterecek ve panik olacaklardır. Sınav zamanı yaklaştıkça öğrenciler panik halde sınava hazırlanmaya başlar, eksiklerini tamamlamayacağını düşünmektedir. Fakat böyle bir durumda mutlaka sınava önceden hazırlık yapılması gerekir. Sınava hazırlanmak için belirlenen süre kestirildikten sonra çocuklar kendi sınavlarına daha sakin bir şekilde hazırlanarak panik sorunları da yaşamamış olacaklardır. Bu sayede sınav anında da daha rahat bir şekilde davranmış olacaklardır. Çocuklar pek çok şey ile ilgilendiklerinden dolayı sınava hazırlanma süresini planlamada kimi zaman oldukça zorluk yaşayabilmektedir. Eğer bu tür sorunları yaşayan ve zaman problemleri ile karşı karşıya kalan bir çocuğunuz var ise mutlaka ona yardımcı olmanız gerekir.

Sınavlar Bilgiyi Test Eder

Çocuklar bilgi yerine kendi performansını test ettiğini düşünen her çocuk kendini çıkmaz bir yol içerisinde bulur. Bu durumda çocukların daha fazla kaygılanmalarına da bir anlam da neden olacaktır. Yapılan değişiklikler aynı zaman da çocukların bedensel hareketlerinde de bir takım değişmelerin yaşanmasına neden olmaktadır. Zamanla meydana gelen kaygı zihinsel faktörleri de etkisi altına alacağından dolayı mutlaka kontrol altında tutulmasında oldukça fayda vardır. Kendini özgüvensiz hisseden ve sınav sonuçlarının da yetersiz olduğunu düşünen çocuklar sınav korkusunu da en derinden yaşamaktadır. Bu yüzden çocuklara girdikleri sınavın aslında oldukça değerli olduğunu söylemek yerine kendisini özel ve değerli hissettirecek cümleler kurarak çocuklarınızın bu tür kaygı yaşamamasına da dikkat edebilirsiniz.

Sonuç Ne Olursa Olsun Gösterilen Çabaya Bir Aferin:

Günümüzde çaba, zekâ ve bir anlamda yetenek asla saklanılamaz bir durumdur. Çünkü çaba hem azaltılabilir hem de kişinin kendi isteğine göre de arttırılabilir. Eğer çocuğunuz sınavda başarılı olmak adına yoğun bir çaba sarf ediyor ve yine de sınav da başarılı olamıyor ise sizden ya da öğretmeninden alacağı eleştiriler çocukların kendini yetersiz hissederek kaygılanmasına neden olacaktır. Tüm bunların yaşanmaması adına sizler çocuklarının göstermiş olduğu gayret ve çabasından dolayı çok iyi bir iş çıkardığını söyleyerek takdir etmelisiniz. Eğer tam tersi yaşanır ise çocuklar ne yaparsam ya payım olmuyor diyerek ders çalışmaktan ve özgüven sorunundan da git gide uzaklaşmış olacaklardır.

Geçmişte ki Başarıları Hatırlatma:

Çocuklara başarılını hatırlatmak daha çok motivasyon arttırıcı etkenlerden birisi olarak karşınıza çıkacaktır. Başarılarından bahsetmek çocukların daha fazla umutlanmasına yardımcı olduğu gibi aynı zaman da da çaresizliğin azalmasına da bir anlam da yardımcı olacaktır. Sahip olduğu yetenek ve başarıların aslında bilindiğini ve çevresi tarafından da fark edildiğini gören çocuklar daha fazla kendilerine güvenerek tüm kaygıyı ortadan kaldırmaktadır. Bu saye de çocuğunuz kendisini daha iyi hissederek aynı zaman yaşayacağı sorunlar karşısında da daha güçlü bir görüntü çizmiş olacaktır. Bu yüzden endişe duyguları kabaran ve ümitsizliğe düşen çocukları bu tür düşüncelerden uzaklaştırmak adına en etkili yöntemlerden birisi de başarılarını anlatmaktır.

Sosyal Becerileri Destekleyerek Çocuğunuzu Geliştirin:

Okulların açılması ile birlikte çocuklar daha çok aktivitelere yoğunlaşmaktadır. Hatta vaktinin büyük bir kısmını da akademik becerilere de ayırarak kendisini sosyal beceriler ile donatmaya çalışmaktadır. Özellikle hafta sonraları dershanelere gitmek zorunda olan çocuklar hem kendi aktivitelerine hem de arkadaşlarına da çok fazla zaman ayıramamaktadır. Ayrıca çocukların oldukça zevk aldığı spor ve sanat gibi bir takım beceriye dayalı etkinlikleri de kısıtlanmaktadır. Çocuklar birden farklı sosyal becerilere yoğunlaşır ise ileride kötü alışkanlıkların ortaya çıkması da engellenmiş olur. Bu sebeple bu tür etkinliklerin çocuklar üzerinde fazlası ile etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Çocukların kendini tanıması ve aynı zaman da geliştirebilmesi adına da bu tür faydalı olan etkinliklere zaman ayırması gerekmektedir. Bu sayede yapılan bu tür hamleler daha olumlu sonuçlarında kısa zaman içerisinde ortaya çıkmasına yardımcı olacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica