enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Normal Doğum

Normal Doğum

NORMAL DOĞUM YAPAN ANNELERE TAVSİYELER

Normal doğum sonrasında genelde doğumdan en geç 24 saat sonra taburcu olurlar. Ve sonrasında annenin lohusalık döneminde bebeği ve kendisi için bazı hususlara dikkat etmesi gerekmektedir.
Normal doğum yapanların dikkat etmesi gereken bazı konular :
• Normal doğum sonrasında dikişler varsa bu dikişlerin bakımı ve temizliği ihmal edilmeden yapılmalıdır. Dikişsiz doğum yapanların vajinaya pansuman ya da kişisel bakım yapması gerekmez.
• İlk 6 ay bebeğe sadece anne sütü verilmelidir. Emzirmenin bebeğe de anneye de çok faydası vardır.
• Normal doğum yapanların taburcu olduktan sonra doktorun verdiği ilaçları mutlaka kullanması gerekir. İlaçların süte geçip bebeğe zarar vereceğini düşünmemelidirler.
• Fırsat buldukça dinlenmeli ve uyumalıdırlar.
• Doğum sonrasında kısa sürede iyileşir ve normal hayatlarına dönebilirler.Bu sayede doğum sonrasında spor ve egzersize erken başlarlar. Bu da annenin hamile kalmadan önceki haline ve kilosuna çabuk dönmesini sağlar.
• Doğum sonrasında kanama ortalama bir ay azalarak devam eder. Bu kanamaya ped dışında tampon gibi şeyler kullanılmamalıdır.
• Normal doğum yapanlarda annenin ve varsa dikiş bölgesinin durumuna göre cinsel ilişkiye yaklaşık 1 ay sonra başlanabilir.
• Normal doğumdan sonra karın bölgesi şişliğini eski haline getirmek için en doğru tercih egzersiz, aşırı ve zararlı besinlerle beslenmemektir. Bu bölgeye düzeltmek için korse, krem ve ilaç gibi ürünler kullanılmasının faydası yoktur ve önerilmemektedir. Annenin düzenli beslenmesi ve düzenli egzersiz yapması karın bölgesinin hızla düzelmesini sağlayacaktır.
• Annenin; bebeğin aşılarını, kontrollerini ve tahlillerini takip ederek aksatmadan yaptırması gerekir.
• Mutsuzluk, karamsarlık, kendini değersiz hissetme, nedensiz ağlama nöbetleri gibi duygular depresyon belirtileri olduğu için vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmanız gerekir.
• Normal doğum yaparak taburcu olan annelerin doktorunun belirttiği tarihte kontrollerini mutlaka yaptırmaları gerekmektedir. Bu tarih genelde doğumdan bir hafta sonradır. Doktor varsa dikişlerin iyileşip iyileşmediğine, kanama ve rahimle ilgili herhangi bir sorun olup olmadığına, emzirme ve memelerle ilgili sorun var mı diye kontrollerini yapar.
• Epizyotomi ( Doğum kesişi ) ile atılan dikişler kendiliğinden eriyen dikiş malzemesi kullanılarak atılır. Bu yüzden dikişler alınmaz ve kendiliğinden kaybolur. Doktor aksini söylemedikçe bu durum böyledir.
• Emzirmek hamile kalmayı engellemez. Bu yüzden doktorunuza danışarak size uygun korunma yöntemlerinden biri ile korunmalısınız.
Normal doğumdan sonra adet olmaya başlaması annenin bebeğini düzenli emzirmesine bağlı olarak 6 ay ile 1 yıl sürebilir. Bebeğini düzenli emzirmeyen anneler ise genelde doğumdan 2-3 ay sonra adet olmaya başlarlar.
• Kanama ve akıntı yaklaşık 1 ay içinde kendiliğinden azalacağı için vajinanın içerisini su ve başka maddelerle asla yıkamaması gerekir.

Anne Adayı Doğumun Gerçekten Başladığını Nasıl Anlar?

Doğumun en sık üç tane başlangıç belirtisi vardır. Bunlardan bir tanesi kasılmaların başlaması. Bu da adet sancısı şeklinde olur. Ama gerçekten doğum sancısı olduğunu anlamak için annelere zaman tutmalarını öneririz. Yani sancıların sıklığı artar 2-3 dakikada bir olur, ritmik olmaya başlarsa bunlar gerçek doğum sancılarıdır. Ya da annenin su kesesi açılabilir ve suları gelebilir. Bunu zaten anne adayı anlayacaktır. Ya da halk arasında nişane gelmesi diye tanımlanan rahim ağzındaki mukoza tıkacının atılması şeklinde pembe bir kanama gelir. Bu da doğumun başlangıç belirtilerinden biridir. Her nişane geldikten sonra 24 saat içinde doğum başlamaz. Ama yinede mutlaka muayene gerekecektir. Bebeğin hareketleri de bizim için çok önemli. Eğer anne, bebek hareketlerini gebeliğin son haftalarında hissetmiyorsa derhal doktora başvurması gerekir.

Doğum İçin Başvurulduğunda Hastanede Yapılacak Olan İlk İncelemeler Nelerdir?

Bir anne adayı hastaneye doğum için ilk başvurduğunda ilk yapılacak şey bebeğin kalp atışlarının dinlemesi ve bebeğin sağ olduğunun teyit edilmesidir. Eğer bebeğin kalp atışları iyiyse normal doğum planlayan bir gebede öncelikle vajinal bir muayane yaparız. Vajinal muayenede rahim ağzının açıklığına, incelmesine, kısalmasına bakar doğumun hangi aşamada olduğunu anlarız. Daha sonrasında bir NST’ye bağlar daha uzun süreli bebeğin iyilik halini değerlendiririz. Bazen eğer vaktimiz var ise daha doğumun başındaysak ultrason ile de bebeği değerlendirir daha sonra da yatış işlemlerini yaparız.
Doğum

Anne Adayları Doğum Korkusunu Nasıl Yenebilir?

Korku; bir belirsizlik karşısında algılanan bir tehdit hissidir. Beden korkuları tehlike gibi algılar ve tehlike anında hiçbir memeli hayvan doğum yapamaz. Tehlikenin geçmesini bekler, kendine güvenli bir yer bulur ve ondan sonra doğurur. Bu insanlar için de böyledir. Eğer kadının bilinç altında doğumla ilgili korkuları varsa, doğumla ilgili negatif hikayeler duyduysa ve kendi doğumuyla ilgili bilinçaltında birtakım izler varsa o zaman kendisi de doğuma korkuyla yaklaşacaktır. Bu korku doğurma eyleminin ilerlemesini durduracak ya da yavaşlatacaktır. Doğal olarak doğurmaya hazırlık eğitimlerinde öğretilen ağrıyla başa çıkma teknikleri burada çok işe yarar. Çünkü doğuma karşı korkunun en önemli sebebi kasılmalar esnasında hissedilecek ağrıya olan korkudur. O ağrının şiddetini yaşamayan tahmin edemez gibi düşünür kadınlar. Halbuki her kadın ağrıyı çok daha farklı yaşar. Ve eğer korkmaz ise bu ağrıyı çok daha hafif yaşayabilir.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica