Zatürre sıklıkla bakteri ve virüslerin daha nadir de olarak mantar ve parazitlerin neden olduğu akciğer enfeksiyonuna verilen isimdir. Tıp dilinde pnömoni halk dilinde zatürre olarak bilinen hastalık genelde kişiden kişiye temasla geçen bir hastalıktır. Öksürme, hapşırma, aksırma gibi sıklıkla görülme yolları bu olmakla beraber nadir de olsa konuşma sırasında havaya...
İlk Yardıma İlk Adım
İlkyardım, herhangi bir olay olduğunda sağlık görevlileri gelinceye kadar kazazedenin durumunun korunması, iyileştirilmesi ya da daha kötüye gitmesini engellemek maksadı ile yapılan eylem bütünüdür.. Hastanın durumunun değerlendirilmesi yapılmalıdır (çıkık, boğulma, yanık…). Yapılan ilaçsız müdahalelerdir (kesinlikle ilaç kullanılmaz)
Birincil Değerlendirme
1) Solunumun Kontrolü
2) Kalp Atışı Kontrolü
3) Bilincin Tespiti
İkincil Değerlendirme
1) Şok Durumunun Tespiti
2) Kırık Kontrolü
3) Kanama Kontrolü
4) Bilincin Kontrolü
Sağlık görevlileri gelinceye kadar mevcut durumunun korunması, kötüye gitmesi engellenmeye çalışılır.
Vücutta Kırık Varsa İlk Yardım
Kırık, kemik düzgünlüğünün bozulmasıdır. 2 şekilde olabilir.
1) Kapalı Kırıklar
Hiçbir şekilde dıştaki doku bütünlüğü kas bütünlüğü bozulmaz. Fakat içteki kemik bütünlüğü bozulur.
2) Açık Kırıklar
Üstteki deri dokusunun bütünlüğü de bozulur ve kemik uçları dışarıya çıkar.
Burkulmalar eklemin anlık olarak yer değiştirip tekrar yerine dönmesidir. Çıkıklar ise eklemin çıkıp tekrar yerine dönmemesidir. Kapalı kırıklar için, dıştan bakılarak burkulma kırık yada çıkık gibi ayırma seçeneğimiz yoktur. Ancak sağlık kuruluşuna gidip röntgen çektirerek bunu anlayabilirsiniz. Kırık bölgeyi sert bir yüzeye (defter, tahta, dergi) sabitliyoruz. Önemli olan o bölgenin hareketsizliğinin sağlanmasıdır. Sabitlemeler mutlaka bir üst eklem ve bir alt eklemlerde sağlanır. Eğer kolun omuza doğru olan kısmında bir kırık varsa, bilekten dirseğe kadar olan tüm bölge sabitleniyor. Çünkü o bölgenin kesinlikle hareket etmemesi gerekir.
Kanamalarda İlkyardım
İlk olarak elimize eldivenleri giymemiz gerekir.
Daha sonra ilkyardım çantasında bulunan gazlı bezleri alıp kanayan bölgeye sert bir şekilde bastırmalıyız. Eğer gazlı bez yoksa temiz bir bez ile de bu işlem yapılabilir. Eğer kullandığımız bez kan ile dolarsa bezi kaldırmıyoruz. Çünkü pıhtılaşmayı sağlayan faktörler buradan destek alarak bu yarayı kapatmayı çalışırlar. Kana bulanan bezi kaldırmadan üzerine yeni bir gazlı bez veya temiz bez koyulmalıdır. Ve baskıya devam edilir.
Eğer bu baskıda işe yaramazsa, ilk yardım çantamızda bulunan sargı beziyle hemen sarıyoruz. Sararken bölgeyi kalp seviyesinin üzerinde tutuyoruz (kol, bilek…). Ve bu sargıyı bastırarak sarmaya devam ediyoruz. Sargı işlemini yaptıktan sonra kanama durduysa, hastayı kalp seviyesinin yukarısında düzgün bir pozisyonda bekletiyoruz.
Kanama durmadıysa kanı attıran atar damalara baskı yapılır. Kolda ilk baskı noktası dirseğin üst kısmıdır. 2.ci baskı noktası koltuk altıdır. 3.baskı noktası köprücük kemiğinin üst kısmıdır. 4.baskı noktası ayakta kanama varsa diz kapağı kemiğinin hemen arkasıdır. 5.baskı noktası kasıklardır. 6.baskı noktası, eğer şah damarında kanama varsa şah damarının üstüdür. Bakı noktalarına baskı yaptıktan sonra en az 6-7 dakika beklenmelidir. Bununla birlikte sağlık kuruluşundan yardım alınmalıdır.
İlk Yardım Çantası
İlkyardım çantası her yerde bulunması gereken bir araçtır. Evlerimizde, okullarda, çalışılan yerlerde, araçlarımızda her zaman için bulunması gerekir. Herhangi bir çantayı ilk yardım çantası olarak yapabilirsiniz. Önemli olan içeriğinin malzemesidir.
İlkyardım Çantasında,
Eldivenler :Kendimizi hastalıklardan korumak için kullanılır.
Gazlı bez, sargı bezi, tampon : Kanamaları durdurmak için kullanılır.
Elastik bandaj: Kırık, burkulma, çıkıklarda sabitlemeler yapmak için kullanılır.
Üçgen sargı bezi: Her zaman için kurtarıcı sargı bezidir. Kırıklarda, çıkıklarda askı malzemesi olarak kullanılır.
Kalem ve not defteri: Birden fazla yaralanmalar olursa ilkyardım bölgesinde not almak için kullanılır.
Yara bandı: Küçük yaralanmalarda kullanılır.
Maske: Solunum yolunu korumak için kullanılır.
Makas ve turnike: Organ kopmalarında kullanılır. Makas, sargı bezlerini kullanmamız içindir.
Yorumlar