Mide Yanması Şikayetleriniz Devam mı Ediyor?
İçindekiler
Mide Yanması Nedir?
Günümüzün en sorun hastalıklarından olan mide yanması, midedeki asitin yemek yememizi sağlayan yemek borusuna kaçak çıkarmasıyla birlikte yemek borusundan gırtlakta (ümük) meydana gelen ekşime, yanma sezisidir. Genel bir tanım olarak mide yanması, herkesçe vücudumuzun mide bölümünün yandığı bilinir. Fakat bu vaka yemek borusu bölümünün ve daha üst bölümlerinde oluşan yanma sezisidir. Bu şikayetleri artıran besinler, genellikle yemek borusu kısmı ile mide bölümünün bir araya geldiği yerdeki kasın harekesizliğine, gevşek olmasına sebep olan besinlerdir.
İnsan vücudundaki mide asidinin yemek borusuna kaçması ile yemek borusundan gırtlağa doğru bir yanma meydana gelir. Bu sağlık sorununa mide yanması veya mide ekşimesi denir. Aslında bu durum mide yanması değiş, yemek borusunda ve gırtlakta meydana gelen yanmadır. Mide yanması sorunu bazı insanlarda hissedilirken, bazı insanlarda ayda bir kaç defa yaşanabilir. Toplum içinde her 10 kişiden 4 ünde mide yanması şikayeti görülür. Tüketilen gıdaların türü ve midenin büyüklüğü ile mide yanmasının doğrudan bağlantısı vardır.
Mide yanmasının sebepleri nelerdir?
Mide yanmasına sebep olan gıdalara bakıldığında, çoğunlukla yemek borusu ile midenin birleştiği kısımdaki kasın gevşemesine sebep olan gıdalar olduğu görülür. Domates, sarımsak, soğan, baharatlı yiyecekler, çikolatalar mide yanmasını tetikleyen etkenler arasında yer alır. Mide yanması gebelerde, hormonlar ve rahim büyümesi sebebiyle gelişmektedir. Geçici bir durumdur.
Mide yanmasının tedavisi nedir?
Mide yanması tedavisi için ilaç tedavisi uygulanır. Mide asit salgısını önleyen ilaçlar, mide asidini nötralize eden ilaçlar tedavi aşamasında faydalı olur. Bu tür ilaçlar doktor tavsiyesi ile kullanılmalıdır. Endoskopik tedavi yolları da mide yanması için kullanılan yöntemler arasında yer alır. Günümüzde ilerleyen cerrahi yöntemler genç yaş da olan kişilerde daha çok tercih edilmektedir. Yapılan ameliyat ile yemek borusunun alt kısmındaki kas lifleri halkası daraltılıyor, midenin yemek borusu etrafı sarılıyor, reflünün önüne geçilmesi sağlanıyor.
Mide yanmasını önlemek için sadece iki yudum süt içilebilir, reflü artırıcı besinlerden uzak durmak faydalı olur. Dar kıyafetler giymemek, baharatlı besinlerden uzak durmak, kafein tüketmemek, sigara ve alkol kullanmamak, naneli yiyeceklerden uzak durmak gerekir.
Mide Yanmasının Etkileri Nelerdir?
Mide yanmalarının sık olması, günlük hayatı olumsuz yönde etkilemesi, yan etkileri olarak karşımıza çıkıyor. Bir başka ciddi tesir olarak yemek borusunda yara açılması, bu bölgede sıkışarak darlığa neden olması, iç yüzeyini kaplayan borunun değişerek kansere doğru gitmesi durumunda daha ciddi şikayetlere neden olabilir.
Mide Yanmasının Tedavileri Nelerdir ve Yan Etkisi Var Mıdır?
Bu şikayetlere anlık tedavi ve uzun süren tedavi olmak üzere bir çok ilaç bulunmaktadır. Bu şikayetler için tam bir etki gösteren ve önerilen bu ilaçların devamlı kullanılmasının kritik bir sakıncası yoktur. Vücuttaki asit alkali dengesini bir miktar bozabilir. Antiasitlerin etki süresi oldukça azdır. Birkaç saat içerisinde etkisini kaybedecektir. Hatırlatma olarak, uyurken herhangi bir korumanın olmaması gerekir.
Mide Yanması Neden Oluşur?
Bu şikayetlere neden olan karın içerisindeki basıncı artıran durumlardır. Genellikle, dar giyilen giysiler, kilo alınması… Kilo verilmesiyle bu sorunlar azalacaktır. Dar kemerler, dar giysiler yine mide üzerine baskıyı artıracağı için, kullanmaktan sakınılmalıdır. Çok geç saatlerde yemek yemek mide yanmalarını artıracaktır. Çünkü tok karnına yatıldığında midedeki yemek, yemek borusuna gideceği için mutlaka buna sebep olur. Bu şekilde şikayeti olan hastalar yattıkları yastıkların biraz daha yüksekte olması ile rahatlayacaklardır.
Çok fazla gerçekleşen ve sürekli şikayet ettiğim konuya değinmişsiniz. Burada ki bilgilerden yararlanarak devam edeceğim yaşantıma. En azından daha düzenli beslenme yapıp ve bu sikayetten kurtulma yolunda bir adım daha atmış olacağım.