Doğum Sonrası Cinsel İsteksizlik
Normal doğum ya da sezaryen doğum sonrasında bebeğinizle geçireceğiniz ilk 6 haftanız yani loğusalık dediğimiz 40 günlük bu dönemde annenin vajinasından ”lösi” dediğimiz akıntı gelir. İlk haftalarda açık kırmızı gelen bu akıntı sonraki haftalarda sarıya döner akıntının sebebi rahimin kendini toplaması ve iyileşmesi içindir. Ayrıca normal doğumlarda rahimde yırtıklar meydana gelir rahimin düzelmesi ve iyileşmesi için bu dönemle cinsel ilişkiden uzak durmanız gerekmektedir. Tüm gebelik dönemi boyunca zaten bebeğe zarar verme korkusu ya da rahat pozisyon alamama gibi sebeplerden cinsellikten uzaklaşan çiftler bebek doğduktan sonra da annenin psikolojik ve bedensel olarak iyi hissetmesi açısından ve bebeğiyle ilgilenmekten birbirlerine ayıracak zaman bulamamaları gibi sebeplerden dolayı ciddi olarak cinsellikte sorun yaşarlar
Doğum sonrasında salgılanan süt hormonu yükselir ve bu yükselmeden dolayı annenin progesteron ve östrojen hormonunu baskılanır ve dolayısıyla annenin vajinasında kuruluk ve cinsel isteksizlik meydana gelir. Erkek için durum tam tersidir çünkü eşinde cinsel uyarı nedeni olarak gördüğü meme ve vajinada doğum sonrası oluşan fiziksel değişimler ayrıca hamilelikten dolayı aldığı kilolar, kendisine olan ilgi ve sevginin odak değiştirip bebeğe kayması, annenin bebeğinden vakit bulamayıp eskisi kadar bakımlı olmaması gibi sebeplerin tümü erkekte cinsel isteksizlik sebebi yaratabilir. Bu durum evliliğin gidiş hattını değiştirmeye kadar devam edebilir.
En çok şikayet edilen konu ise doğum sonrası yaşanan cinsel ilişkide kadının genital bölgesinde duyduğu acıdır. Bu durumun sebebi ise değişen hormonal durumlardan dolayı gelişen cinsel isteksizliktir. Doktorunuzun önereceği uygun jel ve kremlerle bu şikayetler önlenebilir ya da en aza indirilebilir. Aksi halde ağrılı geçen bir cinsel ilişki nedeniyle kadının cinsellikten soğumasına kadar ilerleyip vajinismus halini alabilir.
Doğumun 6. haftasından sonra bu durum düzelmeye başlar çünkü artık rahim kendini toparlamıştır, vajina içinde oluşan yırtıklar iyileşmiştir. Hormonal dengeler sağlanır ve kadının adet döngüsü düzene girer.
Gebelik ve doğum sonrasında yaşanan psikolojik ve bedensel değişikliklerin bilincinde olan çiftler doğum sonrası cinsel ilişkiye girmekte daha az zorlanır. Kadının kendi bedenindeki değişimlerden ötürü yaşadığı güven eksikliğinde eşinin desteğine ve ilgisine ihtiyacı vardır. Ancak kendisi de cinsel yaşama dönmek için beynini ve bedenini hazırlarsa durum daha da kolaylaşır.Doğum sonrası rastlanan bir diğer şikayet ise normal doğum sonrası esneyen, genişleyen vajinanın veya kötü dikilmiş epizyotomi skarına bağlı cinsel haz duygusundaki değişikliklerdir. Genişleyen vajinanın penisi eskisi gibi kavrayamaması, bolluk hissi, hissedememe, cinsel ilişki esnasında hava çıkarma sesi gibi nedenler tatminsizlik ve sıkıntı yaratabilir. Ancak bu şikayetler basit bir operasyon olan vajinoplasti veya perine tamiri ile düzeltilebilir.Ancak yine de doğum sonrası yaşanan cinsel problemlerin temelinde anatomik değil de psikolojik nedenler söz konusu ise psikolojik danışmanlık veya psikiyatri uzmanının desteği gerekebilir.