21. Hafta Hamilelik
Bebeğinizin hareketleri esasen bir iki hafta önce başlamıştı ama 21.haftadan itibaren siz bebeğinizin hareketlerini çok daha kolay ve belirgin bir şekilde hissedeceksiniz çünkü bebeğiniz artık çok daha büyüdü ve gelişti. Dolayısıyla da hareketleri çok daha güçlüdür. Bu haftadan itibaren bir çok hareketli olup bir çok durağan olan bebeğiniz sizi endişelendirmesin çünkü bu dönemde bebeğin hareketleri böyle tutarsızdır. Ama bebeğiniz büyüyüp, beyin gelişimi ilerledikçe hareketleri düzelecek hatta sizi sevindiren şeylere sizinle sevinecek, üzüldüklerinize sizinle üzülecek, konuştuklarınıza tepki verecek. Evet inanılır gibi değil ama gerçek bu. Hamilelik ilerledikçe artan kan seviyesi nedeni ile bu dönemde annede burun kanaması meydana gelebilir. Şiddetli bir burun kanaması olmadığı sürece bu gayet normaldir. Çünkü vücutta artan kan nedeni ile damarlarda da değişiklikler meydana gelir ve dış ortama açık olduğu için çok kolay etkilenen burun içindeki kılcal damarlar kolaylıkla çatlayabilir.
Anne adaylarının yüzde yirmisinde görülen bu durum her zaman aynı şekilde açıklanamayabilir. Yani burun kanamasının nedeni her zaman bu olmayabilir. Bu nedenle doktora durumun bildirilmesi şarttır. Bu haftada sizi zorlayacak olan bir diğer sorunsa kasık ağrısıdır. İki taraflı meydana gelecek olan kasık ağrısı aslında bacağın iç kısmının kemik çatınızla birleştiği yerde hissettiğiniz gerginliktir. Normal olan bu durum aslında kaslarla kemikleri birbirine bağlayan ligaman adı verilen bağ dokunun elemanlarının gerilmesidir. Bu aydan itibaren bebeğinizin hıçkırıklarını dahi hissedebilirsiniz. Bebeğiniz aslında hayatından çok memnundur. Karnınızda keyfi de konforu da son derece yerindedir. Onun için gerekli olan her şey örneğin oksijen, su, gıda mevcuttur. Bebeğinizin hıçkırmasının nedeni ise bebeğinizi içinde bulunduğu amniyos sıvısını yutmasıdır. Bebek amniyos sıvıdan düzenli olarak yutar ve bu sayede sıvı kana, kandan böbreklere geçerek oradan da idrar olarak boşaltılır. Bebeğiniz bu sayede yutmayı yeni yeni öğrendiği için de hıçkırıklara tutulabilir.
Rahim doğum yaklaştıkça kendini doğuma hazırlamak için sık sık kasılma hareketleri ile egzersizler yapmaya başlar. Bu da bebeğin yerinin daralmasına neden olur ve bebek sıkıştığı yerden kaçmaya çalışır. Gebeliğin son haftalarında hala baş yukarı duran bebek 180 derece döner ve doğum için baş aşağı pozisyon alır. Bu haftadan itibaren bebeğinizin kalp kası da daha güçlüdür ve daha çok kan pompalamayı başarır. Bebeğin bulunduğu alan dar olduğu için kanın sürekli olarak ve bize göre çok daha kısa sürede dolanması gerektiği için bebeğinizin karnınızdaki kalp atım sayısı dakikada 120 ile 160 arasında değişir.