14 haftalık gebelik
İkinci üç aylık dönem yani tıp dilinde ikinci trimester dönem hamileliğiniz süresince en rahat edeceğiniz dönemdir. Bu dönemde artık vücut gebeliğe uyum sağlamış ve gebeliğin ilk haftalarında meydana gelen tüm şikâyetlerden kurtulmuştur. Fakat bazı anne adaylarında hamileliğin ilk haftasından neredeyse son haftalarına kadar halsizlik sorunu devam edebilir, bu durumda anne adayının bol bol dinlenmesi gerekir. 14. Haftada gebelik hormonları artık ulaşabileceği en üst seviyeye ulaşmıştır. Bu sebeple de bulantının kesilir ve siz de çok daha rahat etmeye başlarsınız. Uykunuz ve yemeniz de bu sayede düzene girmiş olur. Fakat bu dönemde kabızlık şikayetiniz olabilir. Çünkü 14. haftada gebelikte salgılanan progesteron hormonun etkisiyle vücudunuzdaki düz kaslarda meydana gelecek olan genel bir gevşeme bağırsak hareketlerini azaltır bu da bağırsak sorununa yol açabilir.
Ayrıca bu aydan itibaren belirgin şekilde büyüyen rahminiz de kalın bağırsak üzerinde baskısını arttıracağı için kabızlık sorunu görülmesi beklenir bir durumdur. Kabızlık sorununda kurtulabilmek için lifli gıdalar yemeye ve bol su içmeye özen göstermelisiniz. Ve sakın ola ki tuvalet ihtiyacınızı ertelemeyin. Eğer kabızlık sorunu sizi çok zorlarsa o halde doktorunuza mutlaka bunu belirtmeli, onun önerdiği şeyleri de ihmal etmemelisiniz. Kabızlık için bizim size önerimiz sabah kahvaltısında corn flakes yemeniz. Çünkü corn fleks lif oranı bakımından çok yüksek olduğu için kabızlığı büyük oranda giderir. Ayrıca çok da besleyicidir.
14. haftadan itibaren karnınız artık dışarıdan bakıldığı zaman hamile olduğunuz anlaşılacak şekilde belirginleşir. Karnınız diğer anne adaylarına göre daha büyük ya da daha küçükse bu sizi hiç endişelendirmesin bu gayet normal bir durumdur. Önemli olan doktor muyanesindeki ve ultrasonik görüntülemedeki ölçüler ve kritrlerdir. Aile büyükleriniz sizin belirginleşen karın şeklinize bakarak bebeğinizin cinsiyetini belirlese de bunun bilimsel hiçbir gerçekliği olmadığını hemen belirtmemiz gerekiyor. Bebeğinizin cinsiyeti en net biçimde renkli ultrasonda anlaşılabilirken ki bazen bebeğin yatış şekli, vücudun sıvı durumu, kasların gerginliği gibi nedenlerle doktor dahi yanılabiliyorken büyüklerin karnınızın şekline bakarak bebeğinizin cinsiyetini belirlemesi sadece bir hurafedir.
Bu haftadan itibaren hiç şüphesiz bebeğinizde de gelişmeler meydana gelmektedir. Bebeğinizin gözleri ve kulakları gelişimini sürdürürken solunumu da hızlanır. Bebeğin başı hareketlendiği için, çenesi yaslanmış pozisyondan kurtulmuş olur. Ayrıca bu haftadan itibaren bebeğiniz artık ellerini ve ayaklarını istediği gibi rahatlıkla hareket ettirmeye de başlamıştır. Bebeğin hareketleri bu haftadan itibaren anne tarafından da kolaylıkla hissedilebilir.