Tiroid Anne Olmanızı Etkileyebilir
Kadınlarda erkeklere nazaran daha çok görülen ve üreme sağlığını etkileten haşimato hastalığı, üreme çağında olan daha çok görülüyor.
Haşimoto hastalığı 20-30 yaş arasında meydana gelir ve kadın gebelik dönemine girmiş ise gebelik etkisiyle tiroid hormonuna daha çok ihtiyaç duyar. Gebelikle hızlanan metabolizma hızlanır ve zaten sınırda olan tiroid fonksiyonları alarm vermeye başlar. Bu sebeple günümüzde uzmalar gebelere testler yaptırırken mutlaka tiroid testleri de yaptırırlar. Uygulanan testlerin akabinde tiroid hastalıklarının tedavi edilmesiyle yaşanan sorunlar ortadan kaldırılabiliyor.
Bu tirioid hastalığı bağışıklık sistemi tiroid bezlerini yabancı bir güç olarak algılar ve ret eder. Bedenin tioid bezini ret etmesi doku nakillerinde olduğu gibi aniden meydana gelen bir reaksiyon değildir. Zira vücut tiroid bezinin bütün bileşenlerine aynı karşılık gösterilmez. Söz konusu hastalık yıllarca hiç belirti vermeden ilerleyebilir. Bazı şikayetler tiroid belirtisidir. Şu belirtiler söz konusu olursa doktora başvurmak gerekir:
Adet düzensizliği şikayetiniz varsa,
sağlıklı beslenmeniz ve spor yapmanız halinde bile kilo veremiyorsanız,
Devamlı kendinizi yorgun hissediyorsanız,
Hızla saç dökülmesi yaşıyorsanız,
Cilt döküntüleri baş gösteriyorsa,
Çok fazla üşüyorsanız,
Bir uzmana giderek gerekli tahlilleri yaptırmalısınız. Zira gebelik esnasında tiroid sorunu ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Teşhisi ve tedavisi kolay bir hastalık olan tiroid gebe kalma ve gebelik esnasında sağlık sorunları yüzünden anne ve anne adaylarını çok sıkıntılı bir süreç geçirtebilir. Bu sebeple sağlık sorunlarını endişe edecek hale getirmeden tiroid testlerini yaptırmak gerekir.