35 Yaş Sonrası Gebelik
Günümüzde okul hayatı, iş hayatı, kariyer planları sebebi ile anne olma yaşı ileri yaşlara aktarılabiliyor. 35 yaş ve üzeri gebelikler, ileri yaş gebeliği olarak ifade edilebiliyor. 40 yaş ve üzerinde gebe kalma ihtimali yarı yarıya azalamaya başlar. Bu sebeple bu yaşlar ve üzerinde iseniz gebelik planı yapıyorsanız genel sağlık durumunuzu göz altında tutmanız gerekir. İleri yaş durumlarında gebelik durumlarında anne adayları sağlıklı bebek dünyaya getirmesine rağmen yinede genç anne adaylarına göre daha dikkatli ve tedbirli olması gerekir. İleri yaş gebelik durumlarında en çok tedirgin olunan durum, kromozom anomalili bebek doğurma riskidir. Bunlar arasında en çok görülen zeka geriliği, kalp ve organ anomalileri içeren down sendromudur. Fakat gebelik esnasında yapılmış olan testler, özellikle amniyosentez ve korion villus biyopsisi ile bu bebekler tespit edilebilir.
Bazı hastalıklar gebelik ile birlikte meydana gelebilir. Örneğin diyabet, yüksek tansiyon en sık rastlanılan gebelik hastalıkları olarak meydana gelir. İleri yaşlarda gebelik durumlarında ortaya çıkan diyabet, diyabetik anne adaylarının gebelik zehirlenmesi riskini diyabetik olmayan annelere göre daha çok risk altındadır. Diyabet annelerinde erken doğum, düşük, plasenta sorunları daha çok görülür. Gebelik öncesi diyabet hastası olmayan anneler, gebelik esnasında gestasyonel diyabet adı verilen gebelik kaynaklı şeker hastalığı riski açısından daha dikkatli olmalıdır. Yüksek tansiyon hastalığı ise gebelik döneminde yaşanan en sıkıntılı sorundur. Ani bebek ölümü, plesantanın erken ayrılması gibi bebeğin ve annenin hayatını tehlikeye sokacak bir risktir. Gebelik zehirlenmesi ve kalıcı hasar bırakan sinir sistemi bozuklukları da ileri yaş gebeliklerinde görülen hastalıklardan bazılarıdır.
35 yaş ve üzeri gebe kalan anne adaylarına ileri yaş gebeliği adı verilir. Gebe kalmak isteyen anne adaylarının 40 yaş üstünde ise yaptırması gereken tetkikleri aksatmaması gereklidir. 40 yaşından sonra gebe kalma olasılığı %50 oranında düşüyor. Bu yaşlarda gebe kalmak isteyen anne adayları sağlık durumunu gözden geçirerek genel bir doktor kontrolünden geçmelidir gebe kalmadan önce. 40 yaş üstü gebeliklerde kromozom anomalli bebek dünyaya getirme korkusu yaşanır. 40 yaş üstü hamileliklerde anne adaylarında bazı hastalıklar ortaya çıkabilir.
Bu hastalıklardan en sık şeker ve hipertansiyon hastalığı görülür. Diyabet yaşı ilerleyen insanlarda biraz daha fazla risk olmaya başlar ve özellikle Tip 2 diyabet gebeliklerde yaşandığı zaman istenmeyen bazı durumlar meydana çıkarır. Gebelik zehirlenmesi diyabetik anne adaylarında ortaya çıkmaktadır. Anne gebeliğinde diyabet ile karşılaştığı zaman yeni doğan bebekde de huzursuzluk yaşanabilir. Gebelikle birlikte gelen bir diğer hastalık da yüksek tansiyondur. Tansiyon hastası olmayan bir kişi gebelik sürecinde yüksek tansiyonla karşılaşabilir. Gebelikte karşılaşılabilecek en riskli durumlardan birisidir. Ani bebek ölümüne, plasentanın erken ayrılmasına, bebek ve annenin hayatını tehlikeye atacak sonuçlar çıkarabilir. İleriki yaşlarda olan gebe anne adayının takibi aksatılmadan detaylı olarak yapılmalıdır.
Gebelik planınız herhangi bir nedenden dolayı ileri yaş dönemine kaldı veya istenmeden gelişen gebeliklerde anne adayının yaşamı ve bebeğin yaşamını tehlikeye atmamak için yapılacak her tahlil ve teşhis oldukça önemlidir. İleri yaş gebeliğinde hiçbir test atlanmadan yapılmalıdır. Kilo problemi yaşayan ve fazla kiloları olan kişilerin zayıfladıktan sonra gebe kalmaları önerilir veya gebelik sürecinde sadece doktorun vereceği kilolu gebe kadınlar için diyet vermelidir. 20’li yaşlarda bir anne adayının 40’lı yaşlarda bir anne adayına göre bebeğine bağlılığı daha azdır. 40’lı yaşlarda gebe kalan anne adaylarının gebeliği oldukça riskli olsada anne adayları bebeğine bağlıdır ve her koşulda onu kucağına almak ister.