Kepek
İçindekiler
Kepek Oluşumu
İnsan vücudunda eskiyen deri yenilenebildiği gibi, saçlı deride kendini yeniler. Saçlı deride kendini hafif veya orta dereceli kaşıntı ve beyaz pul pul döküntü ile gösteren rahatsızlık kepek oluşumudur.
Kepek en sık rastlanan deri rahatsızlıklardandır. Tedavi edilmediği durumlarda seboreik dermatit, mantarlı ve yağlı egzama, sedef hastalığı gibi deri hastalıklarına çevirebilir. Egzama ve sedef gibi deri hastalıklarının en büyük sebebi stres kaynaklı olmasıdır. Eğer saçınızda kepeklenme başladıysa ve siz yoğun stres altındaysanız, kalıcı deri rahatsızlığına yakalanmamak için uzman bir cildiye hekime başvurun.
Birçok insan saçlarındaki kepek oluşumunun, saç derisinin kuru olmasına bağlarlar. Bu yüzden, saça zarar vereceğini düşünerek, saç yıkama işlemini azaltırlar. Oysa bu yanlış bir kanıdır. Kepeğin altında kuruluk sebebi yatsa da, esas olan saç derisinin altında yaşayan fakat, bilinmeyen sebepten ötürü üretimi çoğalan, Pityrosporum Ovale adlı mantardır. Bu mantar çoğaldıkça kepek oluşumu artar ve egzama gibi deri hastalığına yol açar.
Kepek Nasıl Önlenir?
* Güneş ışınlarının saç derisine ve saç sağlığına olumlu etkileri vardır. Saç derisinin D vitamini alması gerekebilir. Sabah saatlerinde veya ikindi saatlerinde gün ışığında güneşlenebilirsiniz. Aşırıya kaçmadan…
* Çinko eksikliği yada yetersizliği kepek oluşumunu etkiler. Çinko takviyesi ve yanında destekleyici olarak vitamin, mineral ve protein içerikli gıda takviyesi kullanabilirsiniz.
* Saç kurutma işlemi, yani saç ve saç derisini yüksek ısıya maruz bırakmak, fön çekmek, saç derisinde kepek olarak geri dönecektir. Bu durum da saç bakımınıza daha çok dikkat etmeniz gerektiğinin göstergesidir.
* Sık kullanılan saç spreyleri, joleler ve kimyasal içerikli saç boyaları, saç diplerine zarar vererek hücre ölümüne yol açarlar. Saç yenilenebilmek için, ölü hücreli saç derisini atmaya başlar. Bu sebeple kullanılan kimyasal içerikli ürünler, kepeğe sebep olduğu için, daha az kullanılması, mümkünse hiç kullanılmaması önerilir.
* Hava kirliliği, toz, kimyasal içerikli ürünler vb. saç derisine yapışarak zarar vermektedir. Bu sebeple saçların düzenli yıkanması çok önemlidir. Haftada en az 2 kere yıkama işlemi uygulamak, hem deriyi rahatlatacak, hem de saç dökülmesi gibi durumları en aza indirecektir. Ayrıca, şampuanınızı özellikle doğal ürünlerden yada en az kimyasal içeren ürünlerden tercih etmelisiniz. Çok sıklıkla şampuan değiştirmeyin. Şampuanınızı yılda en fazla 2 kere değiştirin.
* En önemli madde ise, bol su tüketimidir. Saç derisi dahil, vücuttaki derinin tamamı sudan beslenir ve canlanır. Bu sebeple günlük su tüketimini arttırın.
Kepek Tedavisi ve Kepeğe Karşı Bitkisel Çözümler
Aspirin kürü ile kepekten kurtulabilirsiniz.
Yapmanız gerekenler ; 2 tane aspirini toz haline getirin. Saçınızı yıkacağız şampuandan elinize bir miktar alın ( saçı köpürtecek kadar yeterli) ve aspirinle elinizde karıştırın. Bu karışımla saçınızı köpürterek masaj yapın, 2 dakika bekleyin ve sonra durulayın. Ardından normal şampuanla saçlarınızı tekrar yıkayıp durulayın. Bunu her akşam yatmadan önce en az 1 hafta uygulayın.
Limon ve sirke kürü ile kepek sorunu önlenebilir.
1 tatlı kaşığı limonun suyu ile doğal elma sirkesinden 2 tatlı kaşığı ekleyerek karıştırın. Bu karışımı saç derinize masaj yaparak uygulayın. Saçınızı havlu ile sarın ve yatın. Sabah olunca saçınızı yıkayın.
Kepek önleyici maske uygulayabilirsiniz.
Yarım kahve fincanı soya yağı, 1 çay kaşığı okaliptus yağı, 1 tatlı kaşığı biberiye yağı, 1 çorba kaşığı elma sirkesi, 1 kahve fincanı su. Tüm bu malzemeleri karıştırın ve yaptığınız maskenizi boya sürer gibi saç diplerinize uygulayın ve saçların kepekten arınması için saçınızı tarayın. Kafanızı streç film yada naylon bir poşetle sarın ve 2 saat bekleyin. Daha sonra sulandırılmış bir şampuanla saçınızı yıkayın. Haftada 1 kere olmak şartıyla 4 hafta uygulayın. İsteğe bağlı olarak karışımın içine 2 adet aspirin ekleyebilirsiniz.
Isırgan otunun iyileştirici etkisinden faydalanabilirsiniz.
750 mililitre kaynamakta olan suyun içine 2-3 tutam ısırgan otu atın (ısırgan otu kuru yada taze olabilir). 3 dakika kaynattıktan sonra, süzerek ılımaya bırakın. Ilıyan ısırgan suyu ile saçınızı iyice ıslatarak yedirin ve saçta 30 dakika bekletin (bu uygulama için saç temiz olmalıdır). Daha sonra saçınızı ılık su ile durulayın.