enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Bebeğin ilk banyosunu nasıl yaptırmak gerekir?

Bebeğin ilk banyosunu nasıl yaptırmak gerekir?

Bebeğinizi dünyaya geldiği ilk 24 saat içinde banyo yaptırmamanız daha doğrudur. Bebeğinizi ilk defa yıkacağınız zaman vücut ısısını kontrol edin. Bebeğin vücut ısısının en azından 2 saat hiç değişmeden 37 derecede sabit kalmalıdır.
Bebek ilk doğduğunda bedeni vernix caseosa denilen, beyaz renkli yağlı bir madde ile kaplıdır. Bebeğin bedenini kaplayan bu madde hem bebeğin ısı izolasyonunu sağlar, hem bebeği bakterilere karşı korur, hemde dış etkenlere karşı korur. Bebeğinizi ilk defa yıkarken çok fazla ovmayın ki bu vernix caseosanın deriden çıkarılmasın. Bu tabaka hassas bir tabaka olduğu için ovarak yıkarsanız bebeğinizin bedeninden sıyrılabilir.
bebek banyosu
Bebeği yıkarken mutlaka karnının aç olmasına ve altının temizlenmiş olmasına dikkat edin. Bebeği yıkadığınız odanın sıcaklığı 27 derece civarı olmalı, suyun ısısı ise 37-38 derece olmalıdır. Suyun sıcaklığının uygun olup olmadığını dirseğinizi suya sokarak kontrol edebilirsiniz.
Bebeğinizi göbeği düşmeden ve göbeği düştükten 3 sonrasındaki zaman diliminde su dökerek yıkamalısınız, bu evre geçtikten sonra küvet içine koyarak yıkayabilirsiniz. Aslında bebeğin banyosu için göbeğin düşmesi şart değildir ancak göbek düşmeden banyo yaptıracak olursanız göbek bölgesinin kuru ve temiz kalmasına, göbek için gerekli pansumanların doğru yapılmasına özen gösterin.
Bebeğin ilk banyosunun ardından normal banyo süreci ise bebeğin ihtiyacına göre ayarlanmalıdır. Çok sıcak havalarda veya çok sıcak odada bebek çok fazla terlediğinde her gün banyo yaptırılabileceği gibi, soğuk kış günlerinde 3-4 günde bir de banyo yaptırılabilir.
Bebeğinizi yıkamadan önce, banyo sonrası giyeceği kıyafetleri, havluyu, banyoda kullanacağınız sabunu, suyu, küveti kısacası gerekli olan her şeyi hazırlayın ve ondan sonra bebeğinizin kıyafetlerini çıkarın. Bebeği küvet içinde yıkayacak olursanız, küvetin dörtte üçünü su ile doldurun. İlk bir kaç banyosunda yanınızda tecrübeli biri ile bebeğinizi yıkamanız daha faydalı olur. Akabinde tek başınıza bebeğinize banyo yaptırabilecek tecrübeye sahip olursunuz. Bebeğin bedenini çok fazla bastırmadan, cildini tahriş etmeden yumuşak sabunlu bezle yıkayıp, durulayın. Kesinlikle göz yakmayan bir krem bazlı bebek sabunları tercih edin.
Bebeğin yıkanma süresi 3-4 dakikayı geçmemelidir ve yıkama sonrasında hemen bekletmeden bebek yumuşak bir havlu ile kurulanmalıdır. Kol, bacak, ense, popo kıvrımlarının iyice kurulandığından emin olun. Aksi takdirde ıslak kalırsa bebeğiniz pişik olabilir. Bebek yağı veya tatlı badem yağı ile bebeğin cildinin banyo sonrasında kurumasını engelleyebilirsiniz. Bebe pudrasını hiç kullanmadan bebeğinizi hemen giydirmelisiniz. Zira bebe pudrası havada uçuşup, bebeğin ciğerlerine kaçarak zatürre olmasına sebep olabilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica