Sırtımdaki Cilt Lekelerinin Geçmesi İçin Neler Yapmalıyım?
Halk arasında bu lekelerin giderilmesi için bir sürü bitkilerden istifade edilir. Bunların içerisinde en çok bildiklerimiz at kestanesi, at kuyruğu, lahana tohumu, kayın ağacı, gürgen ağacı yaprakları, arpa gibi bitkiler değişik işlemler yaparak cilde sürerek lekelerin açılmasını sağlarlar.
Ama artık bu yöntemlerden daha ileri düzeyde bir takım kimyasal prepartleri oluşturarak uyguladığımız kremler hatta birtakım fiziksel ve kimyasal yaklaşımlar bu lekelerin giderilmesinde bize çok yardımcı olmaktadır. Bunların içerisinde en çok fiziksel uygulamalardan biz lazerleri görürüz. Lazer tedavisi usulüne uygun yapıldığı zaman bu lekelerden hiç eser kalmaz. Bir iki seanslık tedavi bu lekelerin giderilmesinde tabii lekenin yerleşme, oluşma yerine farklı olacak şekilde yaklaşımda bulunmak suretiyle. Bazı lekeler cildin üst tabakalarında, bazı lekeler cildin orta tabakalarında bazıları alt tabakada yerleşir. Eğer alt tabakada yerleşen lekeler ise bunlar birazcık daha fazla uğraşmak gereği olabilir.
Yani bir iki tedavi değil ama sekiz, on lazer tedavisi yaparak bu lekelerden kurtulmak mümkün olur.
Sırtımızda Güneş Lekesi Oluşmaması İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Sırtımızda olan koyu renkli lekeler güneş ışıklarının etkisiyle oluyor. Çoğumuz denizden çıktıktan sonra üzerimizde su tanecikleri kalır. Eğer kurulanmazsak bu su tanecikleri bir büyüteç gibi güneş ışıklarını bulunduğu yere depolar ve orada ufak yanıklar meydana getirir. Zamanla bu yanıkların geçtiği yerde kahverengi birtakım lekeler ortaya çıkar. Bazen kullandığımız bir takım kremlerde güneş ışınlarını kendilerine doğru çekerek özellikle uv B ışıklarını deride hasarlar oluşturmasına renk farklılıklarının oluşturulmasına neden olabilir. Dolayısıyla koyu kahverengi lekeler genelde kimyasal ürünlerden ve güneş ışınlarından dolayı meydana gelir.
Bazı bünyelerde yine sırtta sivilceler oluşur. Çoğunlukla da sivilcelerden kurtulmak için yakınlarımıza o sivilceleri sıktırarak birtakım işlemler yaptırırız. Hiç doğru değildir. Sivilce ister sırtta olsun ister yüzde olsun vücudun herhangi bir başka bölgesinde olsun kesinlikle sıkılarak tedavi edilmez. Sıkıldığı zaman kötü izler bırakır. Çoğunlukla da uygun olmayan ilaç tedavilerinden veya sıkılmaktan veya sivilceli bünyenin uzun süreli güneşe temasından ortaya çıkan sonuçlardır.