Hamam İle Gelen Güzellik
Hamam kelimesi ibranicede sıcak arapçada ise banyo sözcüklerinden türemiştir. Türk hamamlarına dört ana kısım bulunmaktadır. Külhan, camekan, ılıklık ve sıcaklık. Külhan hamamı ısıtmak için ateş yakılan kısımdır. Camekan diğer adıyla soyunmayeri kıyafetlerin çıkarıldığı bölümdür.Ilıklık bir diğer adı soğukluktur bu bölümdeki ısı sıcak değildir. Bu bölümü genellikle sıcaktan rahatsız olanlar ve hastalar tercih etmektedir. Sıcaklık bu kısımda ortada bulunan, göbek taşı sıcaklığın en fazla olduğu zeminidir. Genellikle diktörtgen veya sekizgen olan bu taş terlemek veya masaj yaptırmak için tercih edilir. Ülkemizde çok yaygın olan hamam kültürü turistlerinde oldukça ilgisini çekmektedir. Dünya çapında Türkiye denildiğinde akla gelen ilk yerlerden biride Türk hamamıdır. ülkemizde hamamlar sadece temizlenmek için değil güzelleşmek ve bakım yaptırmak amacıyla da kullanılmaktadır. Hamamda genel olarak kullanılan malzemeler şöyle sıralanabilir ponza taşı, kese, takunya, peştamal, kildan, şimşir tarak, sabunluk, hamam tası, kurna hamamda yapılan uyglamalrın en bilindik ve geleneksel olanları kese ve köpük masajıdır. Bunların dıında uygulanan bazı özel bakımlar vardır. onlarıda şöyle sıralayabiliriz
Epilasyon Uygulamaları: Hamamlarda bu alanda yapılan uygulamalardan sadece el ağdası uygulanabilmektedir.
Köpük Banyosu : İyi ve bilinçili yapılmış kese uygulamasından sonra kesenin etkilerini tamamlamak deride, gözeneklerde bulunan ölü derinin temizleme ve rahatlatmak adına yapılan uygulamalardır.
Köpük Masajı: Seanslı yada doğal sabunlar yardımı ile köpük oluşturularak yapılan uygulamalardır. Bu uygulamanın kese uygulamasından sonra yapılması vücudu rahatlatmak adına uygundur. Haftada 3 veya 4 defa uygulanması mümkündür. Sadece köpük masajı uygulanıyor ise 25–30 dakika uygundur.Kese ve köpük masajı birlikte uygulanacak ise 30–40 dakika gibi bi süre uygun olacaktır. .
Lenf Drenaj Masajı: Kese veya lif masajıyla selülit dokular göz önünde bulundurarak derinlemesine bir selülit masajı yapılır ardından sıcak ve soğuk su presleri ile drenaj teknikleri uygulanır. Ortamdaki sıcaklığın etkisiyle selülit dokuları toksinlerin ve lenf sıvısının vücutta bulunan hareketliliğini arttırır. bu nedenle hamamlarda uygulanan bu masaj çok daha iyi sonuçlar verir.
Lif Masajı:
Köpük banyosundan sonra uygulanır. Lif masajı ile deri altında bulunan yağ dokusunu ve selülit dokusunun hareketliliği sağlanır kan dolaşımının artması ile birlikte vücutta bulunan toksinlerin atılıması hızlanmış olur. Bu uygulama haftada 2 veya 3 kez uygulanabilir.
Vücut Bakımı : Vücut bakımı uygulamalarında yosun , çamur , kil, bitkisel sular, bitkisel yağlar, süt, yoğurt kullanılabilir. Meyvelerden elde edilen sular, gül suyu, ve bitkisel yağlar ile hazırlanmış kil tüm vücuda uygulanabilir. Etkisini arttırmak için aynı zamanda masaj yapılır. Bu bakımlar, vücudun toksinlerden kurtulmasına yardım etmesi ile birlikte cildin temiz, parlak, prüzssüz ve hoş görünmesine yadımcı olur.selülitin ve kırışıklık tedavilerin de yardımcı olur. Uygulamada seçilen kaliteli ürünler ile daha iyi sonçlarelde edilecektir.
Hamamın Sakıncalı Oldugu Durumlar: Hamile bayanlar, kalp hastaları, açık yarası olanlar, kronik solunum sistemi rahasızlığı olanlar, şeker hastaları, varisi olanlar,migreni olanlar, güneş yanığı olan kişlerin hamam ortamında bulunması sakıncalı olabilmektedir.