Saç Boyaları ve Renk Değişimleri
Saç boyama yöntemleri, günümüzde hiç olmadığı kadar ileri bir teknolojiye sahiptir. Artık saça hafif bir ton eklemek, tamamen boyamak veya daha büyük bir değişim yapmak oldukça kolaydır. Ayrıca evde saçınızı boyamanız için hazırlanmış geniş renk seçenekleri sunan çok farklı setler de bulunmaktadır.
Seçim
Geçici boyalar genellikle su bazlıdır ve şampuandan önce nemli saça uygulanır. Saçın dış veya kütikül taba kasım kaplarlar. Boya, bir sonraki şampuan ile temizlenir. Geçici boyalar, özellikle sarı veya beyaz saçlarda hızlı ancak geçici değişimler yaratmak için uygundur. Renk veren şampuanlar, şampuanla birlikte tek yıkamalık bir renk sağlar. Geçici boyalara benzerler, kolaylıkla evde uygulanabilir ve ayrıca gri, beyaz veya sarartılmış saç açısından mükemmeldir.
Yan geçici boyalar, altı ile sekiz şampuan arasında daha uzun bir ömre sahiptir. Saçı sadece daha zengin göstermek veya koyulaştırmak için kullanılabilirler. Yan geçici boyalar kütiküle nüfuz eder ve korteksin dış tabakasına ulaşır. Boya zamanla akar. Bu tip ürünler, kalıcı bir değişim yapmadan önce renkleri saçlarında denemek isteyenler için uygundur.
Daha uzun ömürlü yan kalıcı boyalar saçta 12 ila 20 şampuan arasında kalır. İlk gri saçlar kapatmak açısından mükemmeldir. Renk yarı geçici boyalara göre kortekse daha fazla işler. Bu tip ürünler daha uzun ömürlü bir değişim açısından uygundur.
Kalıcı boyalar saçın rengini açar veya koyulaştırır ve etkili bir biçimde beyazlan kapatır. Gelişim süreci içerisinde (yaklaşık 30 dakika), boya kortekse girer, boyadaki oksijenin pigmentlere işlemesini sağlar. Diplerin altı haftada bir yeniden boyanması gerekebilir. Bu işlemi yaparken sadece yeni çıkan saçları boyamak büyük Önem taşır. Eğer yeni renk daha önce boyanmış saça bulaşırsa saçta renk farklarına neden olabilir.
BOYA BİLGİ DOSYASI
• Boyama, saç tabakasını kaplayarak daha kaim görünmesini sağlar.
• Boyanın, saçın porozitesini (gözeneklilik) değiştirmesinden dolayı yağlanmayı azaltabilir.
•Zengin tonlar daha fazla ışık yansıtır ve saça kalın bir görüntü verir. •Parlatıcılar, ince saça ayrı bir yapı kazandırır ve çok kalın saçların ağırlığını alır.
• Çok açık bir saç rengi, saçın fazla ince görünmesine neden olabilir.
A Bu bakır tonlar, saça kalıcı olarak uygulanmıştır. Şık, havalı taraklar kullanılarak saç yüzden çekilmiş ve ayrı bir hacim kazandırılmıştır. Aynı etkiyi, saçı bölümler hâlinde ayırıp üzerlerinde tek tek çalışarak da elde edebilirsiniz. Saç spreyi ile işlemi bitirin.
YAPILMASI VE YAPILMAMASI GEREKENLER
• Kına özünü bol su ile durulayın, aksi takdirde saç derinizde kaşıntıya neden olabilir.
• Kınalı saçların güneşe çok fazla maruz kalmamasına özen gösterin. Klor veya tuzlu sudan sonra saçınızı muhakkak durulayın.
• Rengi korumak için kına özlü bir şampuan kullanın.
• Sarı, gri veya kimyasal işlem görmüş saçlarda, içinde kına özü bulunan şampuanlarve saç kremleri kullanmayın.
• Saçınıza her kına uygulayışınızda, içinde kına özü bulunan saç bakım ürünlerini tercih edin.
• İçinde metalik tuzlar gibi başka maddeler bulunan kınalar kullanmayın. Saçınızda uzun dönemli sorunlara neden olabilirler.
Doğal boya- kına
Kına ve papatya gibi bitkisel boyalar eski zamanlardan beri kullanılmaktadır. Kına özellikle eski Mısırlıların döneminde oldukça popülerdi. Her ne kadar kına en yaygın olarak kullanılan bitkisel boya olsa da kadife çiçeği yaprakları, karanfil, keçi kulağı ve hatta çay yapraklan bile bitkisel boya olarak kullanılabilir. Doğal boyalar, saçın dış tabakasını sararak yan kalıcı boyalarla aynı şekilde işler. Ancak sonuçlar çeşitlidir ve saçta geçici koyuluklar veya açıklıklar görülebilir.
Kına, saç rengim doğal bir biçimde zenginleştirir. Günümüzde toz hâlinde satılmaktadır ve boya hâline gelmesi için su ile karıştırılır. Boya zamanla akar ancak düzenli olarak tekrar edildiği takdirde güçlü ve daha uzun ömürlü bir renk sağlayacaktır. Kına uygulamasının sonucunda elde edilecek olan renk, saçın doğal rengine de bağlıdır. Esmer veya siyah saç renklerine çok hoş bir kızıl parlaklık katabilir. Ancak kına, san saçlar için uygun değildir. Yüzde 20 oranından daha fazla gri, beyaz, gölgeli veya açık renklerde sonuç turuncu olacaktır.
Kına, saçta ne kadar uzun süreli bekletilirse sonuç o kadar yoğun olur. Zamanlama bir saat ile iki saat arasında değişebilir. Ancak bazı Hintli kadınlar kınayı saçlarında 24 saat bekletir ve böylece saçın boyayı tamamen emeceğine inanırlar.
Boya uygulanan saçın durumu da bir diğer etkendir. Uzun saçların uçları diplerden her zaman biraz daha açık renkte olur çünkü güneşe daha çok maruz kalırlar. Kına da bu etkiyi arttırır. Sonuç olarak elde edilecek renk diplerde ve saçın ortalarında koyu, uçlarında ise daha açık olabilir.
İstediğiniz etkiyi elde edebilmek açısından kınanın saçınızda ne kadar kalması gerektiğini, kınayı saçınıza uygulamadan önce bir miktar saçta (saç fırçanızın üzerindeki saçlar olabilir) deneyerek görebilirsiniz.
Doğal kına saçın rengini değiştirmeden saça sadece parlaklık ve canlılık katmak için de kullanılabilir. Kınayı su ile karıştırarak sıvı bir macun kıvamına getirin. Karışıma, besleyici olarak yumurta sarısı ve bir miktar süt katın. Karışımı saçınıza uygulayın ve durulamadan önce bir saat bekleyin. İki ya da üç ayda bir bu işlemi tekrarlayın.
Doğal boya – papatya
Papatyanın saç üzerinde zarif bir renk açıcı etkisi vardır ve özellikle kahve tonlarında çok güzel sonuçlar elde edilebilir. Papatyanın kimyasal renk açan maddelere karşı avantajı asla pirinç veya açık sarı sonuçlar vermemesidir.
Papatyayı şampuandan sonra kullanmak istiyorsanız, 600 mi kaynar suya 2 yemek kaşığı kurutulmuş papatya yaprağı atın ve 15 dakika boyunca kaynatın, karıştırın ve soğumaya bırakın. Saçınızı bu suyla tarayın ve mümkünse güneşte doğal haliyle kurutun. Daha sonra her zamanki gibi şampuan ve saç kreminizi uygulayın.
Yeni bir renk seçimi
Bir renk seçerken temel kural, bir veya iki farklı tonu doğal saç renginizin yanında tutmaktır. Öncelikle geçici bir renk denemek en iyisidir. Eğer sonuçtan memnun kalırsanız bir dahaki sefere yarı kalıcı veya kalıcı bir seçim yapabilirsiniz. Eğer saçlarınızın normalde rengi esmerse ve siz sarı tonlara geçmek istiyorsanız profesyonel bir kuaföre danışmaksınız.
Bir renk değişimi söz konusu olduğunda, göz önünde bulundurmanız gereken iki önemli nokta vardır. Birincisi, saçınız sağlıklı bir durum-daysa renk değişimi yapın. Kuru ve gözenekli saç, boyayı daha çabuk emer ve bu da kötü bir sonuca neden olur. İkinci olarak yeni saç renginize uygun olması için makyajınızda da değişiklik yapmanız gerekebilir.
Özel teknikler
Kuaförler, farklı etkiler yaratmak için çeşitli saç boyama teknikleri kullanırlar. Aşağıda bunlardan bazıları verilmiştir:
Uçan renkler: Renklerin bir araya getirilerek saça fırça ve taraklarla uygulanmasıdır.
Gölge/ röfle: Saçın bir miktarı ayrılarak daha koyu veya daha açık tonlarda renk değişimi yapılır. Böylece saçın doğal rengine hafif tonlamalar kazandırılmış olur.
Balyaj: Bu, kesimi vurgulamak veya saçı hareketlendirmek için çeşitli renklerin saça uygulanmasıdır.
Beyaz saçları kapatmak
Eğer sadece birkaç beyaz saç telini kapatmak istiyorsanız geçici veya etkisi altı ila sekiz hafta süren boyaları kullanın. Saçınızın doğal rengine yakın olan bir boya seçin. Eğer saçınız kahverengiyse sıcak bir kahve, beyaz bölgeleri kapatacaktır. Bir diğer alternatif de saça aynı zamanda hoş bir parlaklık verecek kınadır. Saçınız doğal rengini koruyor ancak arada beyazlar belirmeye başladıysa daha uzun ömürlü geçici boyaları tercih edin. Bu tip ürünler yaklaşık 20 yıkamaya kadar dayanıklıdır.
Eğer saç tamamen beyazsa kalıcı bir boya ile boyanmalıdır. Ancak boya altı haftada bir yenilenmelidir. Beyaz saçlarından memnun olanlar ise ton veren şampuanlar, besleyiciler ve şekillendirme ürünleri kullanarak pirinç renginden kurtulup gümüş gri tonların keyfini çıkarabilirler.
Boyalı saçın bakımı
Klorlu ve tuzlu su ile hava koşulları, kızıl tonlar başta olmak üzere rengin solmasına yol açar. Neyse ki boyalı saçlar korumaya yönelik birçok ürün bulunmaktadır. Diğer koruma yöntemleri ise yüzmeden sonra saçlarınızı her zaman yıkamak, boyalı saçlar için tasarlanmış bir şampuan ve saç bakım kremi kullanmaktır. Şampuandan sonra saçınızı yumuşak hareketlerle kurulayın çünkü aşın sert hareketler kütiküllerdeki boyanın dağılmasına neden olabilir. Son olarak ayda bir kez j saçınıza yoğun bakım uygulayın. !
Renk açma
Saçın rengini daha açık bir tona dönüştürme işlemidir. Ancak renk açmanın buradaki anlamı, saça yeni bir renk eklemek değil, saçtaki bir rengi almaktır. Piyasada hafif ton değiştiren ürünlerden, doğal saçın renginin tamamen açılmasını sağlayan güçlü karışımlara kadar çok çeşitli ürünler bulunmaktadır.
Renk açma kolay bir işlem değildir, en doğrusu bunu profesyonel bir kuaföre bırakmaktır. En iyi sonuçları almak için saçınızın yeterince sağlıklı olmasına dikkat edin. Saç bir kez açıldıktan sonra düzenli olarak yoğun bakım yöntemleri uygulamanız önem taşır.
BİLGİ DOSYASI
Orta çağda saç rengini açmak veya boyamak için safran, şap ve bal karışımı kullanılmaktaydı. Bu karışımlar her zaman güvenli değildi. 1562’de İtalya, Moderno’dan Dr. Marineilobirtez yazdı ve saçı n rengini bu şekilde açman ı n tehlikelerinden bahsetti. Tezinde, “Saç derisi ciddi bir biçimde zarar görebilir, saç yok olabilir veya tamamen dökülebilir.” cümlesini kullanmıştı.
Renk düzeltme
Eğer saçınızı uzun bir zamandan beri boyuyorsanız ve eski doğal rengine geri dönmek istiyorsanız profesyonel bir saç bakım uzmanına danışın. Normal tonlarından daha koyu bir renge boyanmış olan saçın, istenilen rengin elde edilebilmesi için belirli işlemlerden geçirilerek açılması gerekir. Rengi açılmış saçın ise yeniden pigmentleşerek doğal rengine kavuşması sağlanabilir. En iyi sonuçların alınması açısından tüm bu işlemler, özel ürünlerin ve konunun uzmanlarının bulunduğu bir saç bakım merkezinde yaptırılmalıdır.
Evde uygulanan boyalar için birkaç yardımcı öneri
Boyaya başlamadan önce mutlaka üzerindeki talimatları tam olarak okuyun. Talimatlarda belirtildiği gibi bir cilt testi yapmayı unutmayın. Eğer dip boya işlemi uygulayacak sanız boyayı sadece yeni çıkan saçlara sürün. Belirsiz veya gölgeli bir sonuç aynı zamanda saçınıza da zarar verebilir.
Saçınız gözle görülür bir biçimde sağlıksızsa evde boyamayın. Eğer kına veya saç rengini açmak için başka bir şey uyguladıysanız yeni saçların uzamasını beklemelisiniz. Reçeteli ilaç kullanıyorsanız saçınızı boyamaktan kaçının. Öncelikle doktorunuza danışmaksınız.
Eğer saçınıza perma yapıldıysa yeni bir renk denemeden önce kuaförünüze danışmalısınız. Renk konusunda şüpheleriniz varsa her zaman üretici danışmanından ve kuaförünüzden yardım alın.
Doğal kahverengi saça uygulandığı zaman kızıl gölgeler çok çekici sonuçlar verir. Ancak kızıl gölgeler solmaya çok eğilimlidir. Bu nedenle boyalı saçı güneşin etkilerinden korumalısınız. Boyanın rengini koruyabilmesi için, özel olarak tasarlanmış şampuanları ve bakım kremlerini kullanmalısınız.