Saç Dökülmesinin (Kellik) Nedenleri
İnsanlarda günlük 50 -100 tel saç dökülmesi, tıpta normal olarak karşılanmaktadır. Saç foliküllerinden farklı zaman dilimlerinde çıkan yeni saçlar, dökülmüş olan saçların yerine geçer ve saçların seyrekliği aynı kalır. Bu durum sonucunda saç kaybı insanlar tarafından fark edilemez. Erkeklerde ve kadınlarda hayatlarının orta yaşlılık döneminde saç dökülmesinde veya saç sıklaşmasında pek çok etken rol oynamaktadır.
Bayanlarda kafa derisinde östrojen azalmasının sonucunda saç köklerinde androjen (erkeklik hormonu) baskınlığı meydana gelir ve saç dökülmesi daha da hız kazanır.
Erkeklerde saç dökülmesine yol açan diğer bir sebep ise deride reduktaz enziminde aşırılık varsa testosterondan normalin üstünde dihidrotestosterona değişim olmasıdır. Erkek ve kadında kelliğin en çok görülen sebebi saç köklerinin erkek cinsiyet hormonu testosteron türevi dihidrotestosterona genetik olarak aşırı duyarlı olmasıdır.
• Saç dökülmesi ağır bir hastalıktan ya da psişik travmadan hemen sonra meydana gelmeyebilir, bu dökülme birkaç ay sonra da görülebilir.
• Saç köklerinin kendisini yenilemesi ve yeni saç meydana gelmesi için ihtiyaç duyulan vitamin ve eser minerallerin eksikliği faktörler arasında yer alır.
• Genetik yoluyla geçen gen ve saç köklerinde seyreden genetik programın etkisi saç dökülmesinde çok etkilidir.
• Kafa derisindeki mantar enfeksiyonları saç dökülmesine sebebiyet verebilir
• Ateroskleroz gibi damar hastalığına sebep olan sağlık problemlerinde kellik çok sık meydana gelmektedir; ancak bu kellik geçicidir hastalığın geçmesiyle ortadan kalkmaktadır.
• Hormon dengesizliği de saç dökülmesinin meydana gelmesinde en önemli etkenlerden biridir.