Beyin Kanaması Nedir, Beyin Kanaması Nasıl Oluşur?
Beyin kanaması beyin içerisindeki damarlardan bir ya da birkaç tanesinin bütününün bozulması ve o bölgede dışarıya kan sızmasıyla birlikte bir semptom vermesi yani hastada bir bulgu vermesidir aslında. Beyin kanaması nasıl oluşur sorusunun cevabı aslında öncelikle ülkemiz gibi travmanın çok görüldüğü, trafik kazalarının çok görüldüğü bölgelerde ilk olarak travmaya bağlı olabilir bu iş. Kafa travması, darbe ya da kişinin yüksekten düşmesi, darp edilmesi gibi sebeplerle ortaya çıkabilir. Aynı zamanda kan sulandırıcı kullanan hastalar, özellikle ileri yaşlardaki kalp hastalıkları yaşayan insanlarda çok görülür. Kullandıkları ilacın kontrolsüz kullanılması ve buna dair kanamalar görülebilir ya da yaşlı hastalar genelde tansiyon ve kalp hastaları, yüksek tansiyonda bu kanamaların sebebi olabilir. Aynı zamanda subaraknoid kanama dediğimiz beyin içerisindeki bazı damarlardaki baloncuklarda yani anevrizmalarda zaman içerisinde sponton olarak kendi kendine kanayabilirler ve yine belli lokalizasyonlarda bulgular verirler.
Bir Kişinin Beyin Kanaması Geçirdiği Nasıl Anlaşılır?
Bu sorunun cevabı bulantı, kusma, baş ağrısı gibi bulgularla hasta eğer acil servise, hastaneye başvurduysa çekilen tomografi ya da MR görüntülenmeleri sonucunda tespit edilebilir beyin kanaması. Her zaman önceden bunu anlamak mümkün değil. Kanama sırasında eğer kanamanın lokalizasyonu beynin konuşma alanındaysa hastanın konuşmasında bozukluk olabilir. Bu bölge aynı zamanda epileptik sara nöbetlerinin olabildiği bölge. Hastanın kolunda, bacağında epilepsi (sara) nöbetleri yani kasılmalar ya da bilinç kaybı, sağ ya da sol tarafında bu kanamanın lokalizasyonun olduğu bölgeye göre uyuşma ya da kuvvet kaybı olabilir. Sağ kol ve bacakta, sol kol ve bacakta uyuşma ya da kuvvet kayıpları pleji parezi dediğimiz felç durumu da beyin kanaması semptomları olabilir.
Hangi Durumlarda Beyin Kanamasına Cerrahi Müdahale Gerekir?
Beyin kanaması ile hastaneye gelen hastalarda her hastanın ille de ameliyat olması gerekmiyor. O sırada hastanın belirti ya da bulguları MR ya da tomografi değerlendirmesi hastanın bilinç durumu nörolojik muayenesi ile karar veriliyor. Bazen hastaların beyin kanaması parametrelerini takip etmek istiyoruz. Ödem çözücü ilaçlarla bu durumu kontrol altına alabiliyoruz. Özellikle ani gelişen kanamalar, hızlı büyüyen kanamalar beraberinde kan sulandırıcı kullandığı için kanamanın hızlı büyüdüğü ve beyin dokusuna baskı yaptığı, beyni bir taraftan diğer tarafa itecek büyüklükte olan kanamalarda, çevresinde çok ödem olan kanamalarda cerrahi yöntem tercih edilir. Bunun dışında hastanın takibi ve beraberinde belli ilaçlarla beyin kanamasının kontrol altına alınması ve yok olması yavaş süreçte sağlanabilir. Her zaman cerrahi gerekli değildir.