Kemoterapi Nedir?
Hastaların tedavisi için uygulanan ve kanseri yok etmeye yönelik ilaçlardır. Bunlar hastalara damar yoluyla verilebilir veya kanserli bölgeye lokal bir bölgeye bir katater aracılığıyla infüzör edilebilir. Kemoterapi ilaçları özel olarak çalışılmış ve deneylerle etkinlikleri kanıtlanmış ilaçlardır. Ayrıca bu ilaçlar devletler ve sağlık sistemleri tarafından incelenerek belirli regülasyonlara tabi olarak piyasaya sunulurlar.
İçindekiler
Kemoterapi Uygulama Sıklığı Ve Süresi Nedir?
Kemoterapi uygulama sıklığı ve süresi hastanın koşullarına, tümörün evresine ve hastanın ne şekilde ilaçları tolere edebileceğine değişmektedir. Genel belirlenmiş standartlar vardır. Bu standartlar protokollerde belirtilmiştir. Örneğin bir protokolde ilaç uygulaması 3 haftada bir olabilir. o zaman hastamızın 3 haftada bir kemoterapi ünitesine gelmesi ve bir koltukta oturarak bu ilaçların sistematik olarak infüze edilmesi gerekir. Bir diğer protokolde ise ilaç kullanım sıklığı haftada bir olabilir. Fakat biz her uygulama öncesinde hastamızı muayene ederek, kan değerlerine bakarak tedaviye uygun olup olmadığını kontrol ederiz. Bu kontrol sırasında eğer tedavinin ertelenmesinin gerekliliğini düşünürsek o zaman sıklık değişebilir ve hastanın onkoloğu tarafından kemoterapi protokolü modifiye edilebilir. Bu şekilde hastanın tedaviyi daha iyi tolere edebilmesi, hastanın tedaviyi tamamlayabilmesi ve hasta konforu da dikkate alınmış olmaktadır.
Kemoterapi Nerede Ve Nasıl Uygulanır?
Kemoterapi; kemoterapi ünitelerinde uygulanır. Kemoterapi üniteleri; kanser merkezlerinde, onkoloji merkezlerinde, hastanelerde bulunmaktadır. Kemoterapi ünitesi hastanın tedaviyi aldığı süre içerinde oturabileceği, rahat koltukların bulunduğu ayrıca televizyon, internet bağlantılarının bulunduğu veya müzik dinleyebileceği kabinlerden oluşmaktadır. Bunun haricinde tam teşekküllü ve tam donanımlıdır. Bir acil ihtiyaç durumunda müdahale imkanı sağlayabilecek bütün imkanlara sahiptir. Burada çalışan hemşireler kemoterapi konusunda bilgilendirilmiş, eğitimli, uzman kişilerdir. Hastaya bilgilendirme yaptıktan sonra hastanın damar yolunu açıp bu ilaçları infüze etmeye başlarlar. Bu ilaçların infüzyonu da hastanın protokolüne göre bir saatten birkaç saate kadar uzayabilir veya daha kısa olabilir. Buna hastanın ve tedavi protokollerinin özellikleri belirlemektedir.
Kemoterapi Uygulamasında Amaç Nedir?
Kemoterapi uygulamasında amaç kanserli hücrelerin vücuttan temizlenmesidir. Kemoterapi uygulaması hastanın kanser özelliklerine göre seçilir. Belirli bir protokol uygulanarak hasta tedavisini alır. Kemoterapinin seçimi hastanın özellikleri ve hastanın tümörünün patolojisine göre değişmektedir. Gelişen teknolojilerle tümörü daha yakından tanıyabilmekteyiz. Tümör özelliklerini moleküler genetik incelemelerle daha iyi belirleyebilmekteyiz ve hastanın özelliklerini de bu denkleme katarak hastaya uygun tedaviler sunmaktayız.
Ben kemo terapi gördüm 2002 yilinda ur alindiktan sonra tekrarlamiasin diye cok agirindan 4 ay aldim ayda bir kere olmak üzere Allaha sükür atlattim kemo bittikten sonra isinda tedaviside gördüm Elhamdülillah simdi cok iyim yanliz komo bagirsaklarima zarar verdi ve kolit hastaligina yakalandim 10 yildir cekmekteyim yani kemo iyi ama yan etkiside oluyor doktor ne uygun görüyorsa onu yapmalyiz vesselam