Topuk Dikeni Nedir?
Topuk dikeni topukta ağrıya neden olan rahatsızlıklardan en sık görülenlerinden bir tanesidir. Topuk kemiğine yapışan ve topuğun altında ayağın şeklinin korunmasına yardımcı olan plantar fascia dediğimiz bir dokunun topuk kemiğine yapıştığı yerde zaman içerisinde yavaş yavaş gelişen hasarı ve bunun iyileşmesiyle bu ve bu olayın ardışık olarak tekrar etmesiyle oluşan orada kronik inflamasyon yani yangıyla seyreden bir rahtsızlıktır.
İçindekiler
Topuk Dikeninin Belirtileri Nelerdir?
Topuk dikenin belirtisi ağrıdır. Özellikle sabahları ilk uyandığımız zamanda ya da bir yerde uzunca bir süre istirahat ettikten sonra ilk bir iki adımda topuğunuzun tam altında hissettiğiniz ağrıdır. Bunun yanında rahatsızlık ilerlediği zaman özellikle akşama doğru ayakta durmakta da ağrı hissedilmeye başlanabilir. Ama en tipik belirtisi sabahları ilk uyandığımız zaman üzerine bastığımız zaman ilk birkaç adım süren ağrıdır.
Topuk Dikeni Neden Olur?
Topuk dikeni topuk kemiğine yapışan plantar fascia dediğimiz dinamik, esnek bir dokunun yapışma yerinde hasar oluşması sonucunda oluşur. Bu hasarın oluşmasını tetikleyen her şey topuk dikeni gelişimini hızlandırabilir. Kilo fazlasının burada ciddi bir katkısı vardır. Kilo fazlası aynı zamanda bu rahatsızlığın tedavi edilmesini de zorlaştırıyor. Onun dışında çeşitli romatizmal rahatsızlıklarda yine bu bölgede topuk ağrıları görülebiliyor. Ama şu ana kadar tespit edilebilen ve en sık olan söyleyebildiğimiz şey kilo fazlasıdır.
Topuk Dikeni Nasıl Teşhis Edilir?
Topuk dikeni röntgenle teşhis edilebiliyor ama esasen doktorunuzun yaptığı muayene ile tespit edilir. Çünkü klinik olarak topuk dikeni ağrısı olan hastaların bir kısmında topuk dikeni görülmemektedir. Bu topuk dikeninin oluşumu zaman içerisinde yavaş yavaş meydana gelen bir şeydir. Yani film çektiğinizde orada diken görüntüsünün oluşmaması sizde topuk dikeni oluşmadığı anlamına gelmiyor. Teşhisi doktor tarafından yapılır. Ama en sık yararlanılan yöntem röntgendir.
Topuk Dikeni Ağrısı Nasıl Geçirilir?
Topuk dikeninin tedavisinde yaşantınızda yapılan bazı şeyleri değiştirerek başlıyoruz. Ayakta çok duruyorsak, yanlış ayakkabı kullanıyorsak bunların tedavisi ile başlanıyor. Ayağın altındaki plantar fascia dediğimiz dokuyu, aşil tendonunu germeye yönelik egzersizler bulunmaktadır. Bunlar mutlaka yapılmaktadır. Ağızdan çeşitli ilaçlar kullanılmaktadır. Kendi hastanın ayağına özel olarak yapılmış tabanlıklar kullanılmaktadır. Topuktan yapılan çeşitli kortizon ya da prp enjeksiyonları yapılabilmektedir.