Kalp Ritim Bozukluğu Nedir, Nasıl Belirti Verir?
Kalp ritim bozukluklarını tanımlarken, önce biraz kalbin yapısından bahsetmek gerekir. Aslında kalp tam olarak elektrikle çalışan bir organdır. Belli bir ritim ve belli bir düzen içerisinde çalışır. Kalbin içerisinde kasılmadan sorumlu olan hücrelerin yanı sıra elektrik uyarılarının belli bir düzen içerisinde üretilmesi ve bu uyarıların kalbin tüm bölgelerine hızlı bir biçimde iletilmesini sağlayan hücre grupları vardır. Bunlar ileti ve ritimden sorumlu hücreler diye nitelendirilir. Bu hücrelerin çalışmasındaki herhangi bir aksaklık sonucu kalbin ritmi hızlanabilir, taşikardi diye bilinen hızlı ritimler ortaya çıkabilir, bradikardi adı verilen anormal yavaşlamalarla seyreden ritim bozuklukları ortaya çıkabilir. Bazende özellikle genç yaş ve orta yaş grubunda daha sık rastlanılan ekstrasistol adı verilen erken atım tarzında uyarı bozuklukları meydana gelebilir ve bunlar çeşitli belirtilere yol açabilir. Ritim bozukluklarının en sık belirtisi çarpıntı şikayetidir. Çarpıntının kitap anlamı aslında kişinin kendi kalp atışlarının farkına varmasıdır. Bu bir ritim bozukluğundan yani nabzın anormal hızlanmasıyla seyreden ya da düzensizliğiyle seyreden bir ritim bozukluğundan kaynaklanabileceği gibi kişinin kendi kalp atışlarını güçlü algılamasından da kaynaklanabilir. Yani ortada gerçekte bir ritim bozukluğu yoktur, hızlı atım, yavaş atım, düzensiz atım söz konusu değildir ama kişinin özellikle kişinin stres düzeyinin, endişe düzeyinin yüksek olmasından dolayı, kanındaki adrenalin düzeyinin yüksek olmasından dolayı kuvvetli kalp atımları söz konusudur ve bundan dolayıda çarpıntı hissedebilir. Çarpıntı dışında ritim bozukluklarının diğer daha nadir başvuru şekilleri bayılmalar olabilir. Özellikle anormal yavaş ritimlerle, nabızlarla seyreden ritim bozukluklarında en sık karşılaşılan şikayet bayılmadır. Bunun dışında göz kararmaları, baş dönmeleri söz konusu olabilir. Bazen nefes darlığı şeklinde ya da egzersizlerde zorlanma şeklinde kendisini gösterebilir. Çok daha nadir olarakta ritim bozukluklarının ilk belirtisi ani ölüm olabilir.
Kalp Ritim Bozuklukları Nasıl Tedavi Edilir?
Bir kaç farklı yöntemle kalp ritim bozuklukları tedavi edilebilir. Yaşam tarzı değişikliği hasta ve doktor için çok önemlidir. İlaç tedavileri olabilir. Basit düzeyde ritim bozukluklarında öncelikle hastanın endişesini azaltmak ve cesaretlendirmek temel tedavi yöntemidir. Bu tarzdaki ritim bozukluklarını tetikleyebilen faktörlerin uzaklaştırılması çok önemlidir. Örneğin bol kahve ve çay tüketimi, enerji içeceğinin, nikotinin ve alkolün fazla miktarda tüketilmesi mutlaka kontrol altına alınmalıdır. Kilo fazlalığı bu tarz ritim bozukluklarında önemli bir faktördür. Ritim bozukluklarını tedavi etmekte kullanılan çok sayıda ilaç mevcuttur. Bir kısmı spesifik durumlarda, bir kısmıda daha genel amaçlı ilaçlardır. İlaç tedavisi esnasında kontroller sık yapılmalıdır. İlaçların dozlarının ayarlanması, yan etkileri bu süreçte çok önemlidir. İlaçla kontrol altına alınamayan ritim bozukluklarında elektrofizyoloji denilen yöntem kullanılır. Ritim bozukluğunun kökeni tespit edilip o bölgedeki hücreler radyo frekans dalgalarıyla yok edilebilir. Kişinin hayatını tehdit edecek şekildeki ritim bozukluklarında da özel pil tedavisi vardır. Doğru zamanda doğru teşhis koyarak acil tedavi imkanı sunarlar.
ben 50 yaşında emekliyim geçenlerde özel bir hastaneye gitdim kalp ekokturosu çektirdim biraz kalpte ritim bozuklugu oldugunu söylediler ayrıca akciger tomogrofisi çektirdim 3 milim 4 milim 6 milim nodül çıktı ve bana gitdigim özel hastane 10 gün sonra gel aynı filimleri çekeriz ve bu ylbaşında akcigerden parça alalım dedi ve ben daha sonra yedi kule gögüs hastanesine gitdim muayne olmadım özel hastanenin çektigi akciger filimlerini gösterdim bu nodüllerin ufak oldugunu parça alınmayacagını söyledi ancak nodüller cm olursa parça alınır dedi ben şimdi hangi hastaneye inanayım bilmiyorum bana bir yol gösterin saygılarımla bilgilerinizi arz ediyorum