enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Omuz Çıkığı Nedir, Omuz Çıkığı Neden Olur?

Omuz Çıkığı Nedir, Omuz Çıkığı Neden Olur?
A+
A-

Omuz çıkığı omuz eklemini üst kol dediğimiz parça genel olarak öne ama bazen nadir olarak arkaya çok nadiren de aşağıya hareketiyle beraber yuva top ilişkisinde dışarı çıkmasına denir. Nedeni genelde yapılan ters hareketler veya aşırı zorlayıcı hareketler sonrasında olmaktadır. En büyük neden spor kazaları veya travmalardır. Elin üzerine düşme sonrasında çok sık gözükür. Sporcularda kolunu arkaya doğru götüreceği fazla hareketlerde ön tarafta destek dokusunun yırtılması sonucu meydana gelir.

Omuz Çıkığı Nasıl Tedavi Edilir?

Omuz çıkığının tedavisi ilk başta konservatif dediğimiz cerrahi olmayan yollarla tedavi edilir. Eğer genelde hastalar ilk çıkık anında başvuruyorlarsa hafifçe uyutarak omuzu yerine oturtup ileri tetkiklerini yapmaya başlıyoruz. Omuz çıkığının nedenlerinden birisi omuz yerinden çıkarken ön taraftaki kapsül yırtılır. Kapsül yırtıldığı zaman bu kapsül düzgün iyileşmez ve ikinci, üçüncü çıkık görülme oranı çok yüksek olur. Bu hasta ikinci veya üçüncü çıkıkta başvuruyorsa muhakkak cerrahi tedavi önermek lazım. Ön tarafının dikilmesi gerektiği anlatılması lazım. Ama acil şartta gelir gelmez hasta hafif uyutularak omuz yeniden yerine oturtulması lazım. Bu çok önemli bir durumdur.

Omuz Çıkığı Nedir, Omuz Çıkığı Neden Olur

Omuz Çıkığı Kimlerde Daha Çok Görülür?

Omuz çıkığı genç hasta grubunda daha sık gözükmektedir. Çok fazla aktif olanlarda, spor yapanlarda gözüken nadir durumlardan bir tanesidir. Yaşlılarda çok düşük oranda gözükmektedir. Ama her zaman için her yaş grubunda eğer mekanizmasını buluyorsanız, kolunuzu arkaya doğru aşırı döndürecek harekete giriyorsanız veya elinizin üzerine düşerken tek elinizin ve bütün kuvvetinizi omzunuza doğru yansıtırsanız omuz çıkığı her yaş grubunda gözükebilecek problemlerden birisidir.

Omuz Çıkığı Tanısı Nasıl Konur?

Omuz çıkığı tanısında aslında klinik olarak konulabilecek bir şey olmakla beraber hasta başvurduğu zaman klinik muayenesi yapıldıktan sonra röntgen çekilir. Basit bir röntgenle de konulabilmektedir. Röntgen çekilmesinin nedeni şudur; omuz çıktığı zaman bazen yanında eş gelen kırıklarda olur. Siz yerine oturtmadan önce muhakkak kırık var mı yok mu bakmak lazım. Çünkü yerine oturturken kırık olup olmadığına bakmadan bu işi yaptığınız zaman omzu yerine oturtmakla beraber kırık parçasından yerinden daha fazla oynatıp tekrar ameliyat olacak bir duruma getirirsiniz. O yüzden basit bir klinik tedaviyle tanıyı koymak yeterlidir. Ama muhakkak röntgen çekilmesi gerekir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica