Rahim Ağzı Kanseri
İçindekiler
Rahim Ağzı Kanseri (Servikal Kanser) Nedir?
Rahim ağzı rahmi dış ortama bağlayan ince bir boyun kısmıdır. Direkt olarak dış ortamla ilişkilidir. Dışarıdan gelen her türlü mikrobik ve kimyasal ajanlara karşı direk ilişki içerisindedir. Bu nedenden dolayı dışarıdan gelebilecek herhangi bir enfeksiyon burada birtakım değişikliklere yol açabilir. Asıl görevi dışarıdan gelen enfeksiyonların yukarıya, rahme ulaşmasını engellemek aynı zamanda da gebelik esnasında kapalı kalarak bebeğin rahmin içerisinde tutulmasını, durmasını sağlamaktır. HPV denilen cinsel yolla bulaşan bir virüs cinsel ilişki sonrasında gelip, rahmin ağzındaki hücrelere yerleşebilir. Hücreler içinde birtakım kontrolsüz büyümeye yol açabilir. Rahim ağzı kanseri bu virüs tarafından meydana getirilen buradaki kontrolsüz büyümedir.
Rahim Ağzı Kanserinin Görülme Sıklığı Nedir?
Rahim ağzı kanseri kadınlar arasında dünyada 2. Sıklıkla görülen kanserdir. Her sene 500.000 yeni olgu ortaya çıkmaktadır. 250.000 civarında bu kanserden ölüm meydana gelmektedir. Özellikle dünyada gelişmemiş ülkelerin hastalığıdır. Orta Afrika, Orta Amerika ve Uzak Doğu ülkelerinde sık görülmektedir. Türkiye’de ise durum bu kadar kötü değildir. Kanserler arasında sekizinci sıradadır. Her sene 1.500 ve 2.000 civarında bu kanserden dolayı Türkiye’de ölüm meydana gelmektedir. Rahim ağzı kanserinin nedeni HPV denilen virüstür. Amerika’da her sene altı milyon yeni HPV enfeksiyonu ortaya çıkmaktadır. Rahim ağzı kanseri önlenebilir bir kanserdir. Özellikle tarama ve aşı programları sayesinde bu kanserden korunmak mümkündür.
Rahim Ağzı Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Rahim ağzı kanserinin erken dönemlerinde herhangi bir belirti görülmez. Genellikle erken dönem rahim ağzı kanserlerini yapılan smear testi sonrasında tesadüfü olarak tespit edilir. Eğer smear testi yaptırmıyorsanız rahim ağzı kanserlerini erken dönemde tespit edemeyebiliriz. İlerlemiş rahim ağzı kanserlerinde ise semptomlar genellikle akıntı ve kanama şeklinde olur. Kanamalar ilişki sonrasında damla tarzında kanama şeklinde olabilir veya kötü kokulu bir akıntıyla birlikte gelen kanama şeklinde de olabilir. Kanser eğer çevre dokulara yayılmış ise o zaman da idrar ve dışkılama bozuklukları, bacak ağrıları, şiddetli bel ve kasık ağrıları meydana gelebilir.
Rahim Ağzı Kanseri Risk Faktörleri Nelerdir?
Rahim ağzı kanserinin nedeni HPV virüsüdür. HPV enfeksiyonuna yol açabilecek her türlü risk faktörü aynı zamanda rahim ağzı kanserinde risk faktörünü oluşturur. Örneğin; çok eşlilik, birlikte olduğunuz kişinin çok sayıda partnerinin olması, erken yaşta cinsel ilişkiye girmek gibi. Bu durumların hepsi HPV virüsünün alınma riskini arttıran faktörlerdir. Bunun dışında rahim ağzı özellikle doğum kontrol hapı ve sigara sayesinde dışarıdan gelecek mikroorganizmalara karşı daha duyarlı hale gelebilir. Geriye dönük çalışmalara bakıldığında rahim ağzı kanseri meydana gelen kadınların son 10 yıl içerisinde hiç smear testi yaptırmadığını görürüz.