KOAH Nedir?
KOAH hastalığı Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı’nın baş harflerinin kısaltılmışıdır. Tıp dilinde kronik tıkayıcı hava yolu hastalığı anlamına gelir. Başlıca sigaranın neden olduğu, kronik, ilerleyici ve ölümcül bir hastalıktır. 40 yaşından sonra özellikle sigara içenlerde nefes darlığıyla kendini belli eden, gitgide ilerleyen, kısmen tedavisi mümkün olan bir hastalıktır.
İçindekiler
KOAH Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
KOAH’ın başlıca belirtileri özellikle nefes darlığıdır. Hastalığın başlıca şikayeti; öksürük, balgam çıkarma ve nefes darlığıdır. KOAH’ın başlangıç aşamasında öksürme ve balgam söktürmede artış söz konusudur. Hatalık akciğerleri etkiler. Akciğerlerin yapısına zarar verirse akciğerin işlevinde fark edilir bir düşme olur. Nefes darlığının gelişebilmesi için solunum fonksiyonlarının belirli bir oranda düşmesi gerekir. Solunum fonksiyonları nefes darlığı hissedecek şekilde düşmesine kadar insanlar, hastalar herhangi bir bulguya rastlayamayabilirler. Özellikle sigara içenlerin, risk faktörü altında olanların nefes darlığı, öksürük, yolda yürürken, merdiven çıkarken hafif tıkanma hissetmeleriyle KOAH başlayabilir.
KOAH Hastalığı Neden Oluşur?
KOAH hastalığın günümüzde en önemli etkeni sigaradır. Sigara içenlerin büyük bir oranında KOAH hastalığına rastlanır. KOAH hastalığı birçok farklı evreden oluşmaktadır. Başlangıç evresinden ağır KOAH’a kadar giden süreçte gelişebiliyor. KOAH hastalığının gelişme süreci kişinin genetik yatkınlığı, genetik faktörleri, mesleği, sigara içme yoğunluğu gibi faktörlere bağlıdır. Sigara içenler risk faktörü altındadır. Bunun yanı sıra tozlu dumanlı işlerde çalışanlar, hava kirliliği yoğun olan bölgelerde yaşayanlar da KOAH için risk grubu oluşturmaktadır. Ev içi kirliliği dediğimiz bir kavram daha bulunmaktadır. Özellikle köylerde tandırla veya ocak başında yemek pişiren bayanlarda gelişen KOAH hastalığından da söz etmek mümkündür.
KOAH Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
KOAH hastalığının tedavisinde öncelikle etkenlerden uzaklaşmak birinci faktördür. Yani sigarayı bırakmak gerekir. Sigarayı bırakmadıkça herhangi bir medikal tedavi yöntemi, herhangi bir önlem KOAH hastalığının gelişimini engelleyemez veya ilerlemesini durduramaz. Sigarayı bıraktıktan sonra KOAH’ın derecesine, bulgularına, ağırlığına göre ve yan etkileri diğer organlara oluşturduğu hasarlara göre tedavi çeşitliliği mevcuttur. Daha çok nefes açıcı bronkodilatör dediğimiz ilaçların yanında düşük doz kortizonlu inhaler ilaçlar, akciğerleri destekleyici balgam sökülmesini kolaylaştırıcı ilaçlar da tedavide verilmektedir.