İltihabi Bağırsak Hastalıkları
İçindekiler
İltihabi Bağırsak Hastalıklarının Nedeni Nedir?
İltihabi bağırsak hastalıkları iki hastalıktan oluşmaktadır. Bir tanesi ülseratif kolit hastalığı. Bir tanesi de corona hastalığıdır. Bu iki hastalığın aslında belirli bir nedeni yoktur. Fakat birtakım hipotezler vardır. Bunlardan bir tanesi bağırsak içindeki baterilerin kötü ve iyi bakterilerin oranının değişmesidir. İkincisi; genetik faktörlerdir. Üçüncüsü; çevresel nedenler. Dördüncüsü de bağışıklık sistemi gibi nedenlerden oluştuğu söyleniyor. Ama kesinlikle tek bir neden olduğundan bahsedilmiyor.
İltihabi Bağırsak Hastalıklarının Tedavisi Ne Şekilde Yapılır?
İltihabi bağırsak hastalıklarından ülseratif kolit ve corona hastalığının tedavisi birbirinden farklıdır. Genellikle her iki hastalıkta da tedavi seçeneği ilaç tedavisidir. Bu ilaç tedavisini düzenleyen, bu konuda uzman gastroenterologlardır. Bu hastalara bazen cerrahi tedavi gerekebilir. Corona hastalığında cerrahi tedavi birtakım komplikasyonlar çıktığında gerekmektedir. Corona hastalığının maalesef tek bir tedavisi yoktur. Tedaviler sonrası tekrarlayabilir. Cerrahiyi sadece komplikasyonlar geliştiğinde öneriyoruz. Bu komplikasyonlardan bir tanesi değişik yollar oluşan fistül dediğimiz fistülüzan hastalıkta mesaneye, mideye, cilde açılan fistüllerde bazen cerrahi tedavi uygulanır. Karın içi apseler geliştiğinde cerrahi öncesi bu apseleri boşaltıp daha sonrasında bu hastalara bazen cerrahi tedavi uygulamak gerekebiliyor. Bazen de tıkanıklık yapan hastalıkta cerrahi tedavi gerekebiliyor.
Ülseratif kolitte ise genelde medikal tedavi yani ilaç tedavisi ön planda olmakla birlikte ilaç tedavisinden fayda alamayan hastalarda ve hastalığın birtakım komplikasyonları geliştiğinde bu hastalarda yine cerrahi tedavi gündeme gelebilir. Cerrahi tedavide tüm kalın bağırsağı ve kalın bağırsağın son kısmı olan rektumu çıkartarak ince bağırsaktan bir rezervuar oluşturuyoruz. Bu rezervuarla hasta kabul edilebilir düzeyde dışkılama yapabiliyor. Bu da yaklaşık 6 ile 8 dışkılama sayısı oluyor. Zaten bu hastalarda da ameliyat öncesi dönemde de yüksek dışkılama sayısı olduğundan dolayı hastalar bu kabullenebiliyor ve kansız bir dışkılama olduğu için daha konforlu bir hayat sağlıyor.
İltihabi Bağırsak Hastalıkları Ne Gibi Belirtiler Verir?
İltihabi bağırsak hastalıklarından ülseratif kolit daha çok dışkılamada artış, kanlı dışkılama ve karın ağrısı gibi belirtiler vermektedir. Ülseratif kolit hastalarında bazen acil durumlarda hastalar doktora başvurabiliyorlar. Bunlar; bağırsak delinmesi, şiddetli karın ağrısı ve ateşle birlikte bağırsak iltihabı ve kanama olabiliyor.
Corono hastalığı ise yine daha çok karın ağrısı, dışkılama alışkanlıklarında değişiklikler, kilo kaybı, emilim bozuklukları ve tıkanıklık gibi semptomlar vermektedir. İleri evrelerde karına açılan birtakım bağırsakla ilişkili yollar, apselerle bu tür şikayetlerle hastalar doktora başvurmaktadırlar. Corona hastaları da acil durumlarda doktora başvurabiliyorlar. Bunlar; şiddetli bulantı, kusma, tıkanıklığa bağlı veya birtakım elektrolit bozuklukları ve karın içi apseye bağlı yüksek ateş olabiliyor.