Gırtlak Kanseri
İçindekiler
Gırtlak Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?
Gırtlak kanserinin bir ön tanısı bir de kesin tanısı vardır. Ön tanı için hastanın şikayetlerle hekime başvurmasından sonra standart muayenenin yanında endoskopiyle gırtlağa bakılmasıdır. Endoskopiyle gırtlağa bakılma işlemi ya çubuklarla, açılı endoskoplarla yapılabileceği gibi kıvrılabilir endoskoplarla da yapılabilir. Burada gırtlağa bakıldığında bir şüphelenme durumu söz konusu olur. Kanseri düşündüren bir muayene bulgusu vardır. Bu aşamadan sonra teşhis iki yoldan ilerler. Birincisi; hastalığın evresini, aşamasını değerlendirmek için bazı tomogrofi, Mr gibi tetkiklere başvururuz. Dünyanın her yerinde kesin tanı çoğu kanser hastalığında olduğu gibi biyopsidir. Ya yine muayene odası koşullarında veya ameliyathanede genel anestezi altında gırtlaktan parça alma işlemi yani biyopsi. Bunun patalojik incelenmesiyle de kesin tanı konur.
Gırtlak Kanseri Tedavisinin Başarı Oranı Nedir? Tekrarlama Riski Var Mıdır?
Gırtlak kanserlerine genel olarak bakıldığında kür diye adlandırdığımız hastalığı tamamen ortadan kaldırma oranları %50-60 oranlarındadır. Yani ne yazık ki iki hastadan biri kaybedilir. Ancak bu oran hastalığın evresine göre çok değişiklik gösterir. Erken evrede yakalanan glottik diye adlandırılan ses telleri seviyesinden kaynaklanan kanserlerde bu başarı oranı %95’lere kadar çıkar. Dolayısıyla tekrarlanma riski %3-5 gibi çok düşük orandadır. Ancak ses tellerinin altından veya üst kısmından kaynaklanan ve bizim evre 4 diye adlandırdığımız ileri aşamada saptadığımız hastalarda ne yazık ki tüm tedavi seçeneklerini kullanmamıza rağmen başarı oranları %30-40’lara kadar düşebilir.
Gırtlak Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Gırtlak kanserlerinin üç temel belirtisi vardır. Ses kısıklığı, nefes darlığı, yutma güçlüğü. Tabii bu şikayetler diğer birçok hastalıkta da görülebilir. Ancak erişkin bir kişide iki haftayı geçen bu üç sorundan yani ses kısıklığı, yutma güçlüğü, nefes darlığından biri varsa mutlaka gırtlak kanseri ekarte edilmelidir. Ayrıca gırtlak kanserinde bu üç temel şikayetlerin dışında kulağa vuran ağrı, boyunda şişlik, ağızdan kanlı salgı, tükürük, balgam gelmesi gibi şikayetler de görülebilir.
Gırtlak Kanserinin Tedavisi Nasıl Olur?
Gırtlak kanserleri tedavisi hastalığın aşamasına ve evresine göre değişir. Erken aşamada yakalanan gırtlak kanserlerinde ya cerrahi ya da radyoterapi tek başına kullanılır. Ama ileri aşamada yakalanan hastalarda ise kombine tedaviler mutlaka kullanılır. Ya ilk tedavi olarak radyoterapi ya da kemoterapi kullanılır. Bunda başarısız olunduğunda cerrahi eklenir. İlk tedavi olarak cerrahiyle de başlanabilir. Ameliyattan sonra bu tedaviye radyoterapi ve kemoterapi eklenebilir.