enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp

Böbreklerin Vücudumuzdaki Temel İşlevi Nedir?

Böbreklerin Vücudumuzdaki Temel İşlevi Nedir?

Böbrek doğuştan genelde iki organ şeklinde vücudumuzda bulunur. Bazı insanlar doğuştan tek böbrekli olabilir. Böbrekler eğer sağlıklıysa vücutta dolaşımla kendilerine gelen maddeleri süzerler. Vücut için yararlı olan maderleri vücutta tutarlar. Zararlı olacak zehirli atıkları ve vücuttaki su fazlasını da ayrıştırarak idrar şeklinde vücuttan atılımını sağlarlar. Bu böbreklerin en önemli fonksiyonudur. İkinci önemli fonksiyonu kemik iliğini uyaran eritropoietin denilen bir hormon salgılarlar. Sağlıklı kırmızı kürelerin yani alyuvarların yapılmasına yardımcı olurlar.  Kan yapımında önemli rolleri vardır. Üçüncü görevi ise kalsiyum, fosfor, kemik metabolizması üzerinedir. Vücutta aktif D vitamininin yapıldığı yer böbreklerimizdir. Bu üç fonksiyon böbreklerimiz sağlıklı işlev gördüğünde yaşamsal önem taşırlar.

Böbrek Sağlığı İçin Herkesin Dikkat Etmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Böbrekler incecik kılcal damarlardan oluşur. Süzme işleminin yapıldığı yerdir. Dolayısıyla damar sistemini korumak için yapılan her şey böbreklerimizi korur. Örneğin; yeterince su tüketmek, tuzu az tüketmek gibi. Kalp damar sağlığını koruyucu önlemler nasıl geçerliyse yağdan az beslenme, çok fazla karbonhidrat tüketmeme, ideal kiloda olma, egzersiz… Aslında bunların hepsi böbrekler için, börek sağlını korumak için de gerekli önlemlerdir. Temel olarak yeterli su tüketmek ve az tuz tüketmeyi vurgulayalım.

Böbreklerin Vücudumuzdaki Temel İşlevi Nedir (1)

Fazla Ya Da Az Su Tüketiminin Böbreklere Etkisi Nasıl Olur?

Böbrekler süzme işlemini yapabilmek için dolaşımdan gelen kanın yoğunluğu çok önemlidir. Eğer bir kişi gereğinden az su tüketirse çok yoğun bir kan konsantrasyonunu böbreklerin süzmesi gerekir. Bu durum incecik kılcal damarların işlevini zorlaştırır. O yüzden yeterli su alınması çok önemlidir. Yaklaşık 70 kiloluk bir erişkin için belki bayanlar da ve erkeklerdeki kas kitlesini de göz önünde bulundurmak gerekiyor. Bayanlar için 1,5-2 litre erkekler için 2-2,5 litre su tüketimi böbreklerin sağlıklı işlev görmesi için yeterlidir. Eğer çok fazla yani 4-5 litre gibi su tüketilirse bu seferde konsantrasyon için çok fazla bir su gelmiş olur. Tam tersine seyreltik idrar yapmak gerekir. Vücut atması gereken seyreltik bir idrarla atmaya çalışır. Bu da tabii böbreklerin özellikle tüp dediğimiz fonksiyonlarının uzun sürede yorulmasına neden olabilir. O yüzden ne az ne de çok su tüketmeliyiz. İdeal su tüketimine özen göstermeliyiz.

Böbreklerin Vücudumuzdaki Temel İşlevi Nedir

Fazla Tuz Tüketiminin Böbrek Sağlığına Etkileri Nelerdir?

Ülkemizde 20 gr. bir ortalamada tuz tüketiliyor. Bunu nereden tükettiğimiz araştırıldığında ekmekten tükettiğimiz sonuçlarına ulaşılmıştır. Çok ekmek tüketen bir toplumuz ve ekmekte çok tuz var. Bununla ilgili farkındalık arttığı için bakanlık da bununla ilgili bir uygulama başlattı. 2014 Ocak ayından itibaren ekmeklerdeki tuz oranı belirgin bir şekilde azaltıldı. Eskiden 100 gramda 1,75-2 gram tuz varken bu oran %1,5’a indirildi. Bu durumda daha az tuz tüketimine yönelik oluyor. Salça, turşu gibi yiyecekleri ise az tüketmemiz gerekiyor.

Böbreklerin Vücudumuzdaki Temel İşlevi Nedir (2)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica