enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
Sinüzit Nedir?

Sinüzit sıklıkla basit solunum enfeksiyonları sonrasında karşımıza çıkan bir hastalıktır. Normalde kafamızın içerisinde kemik boşluklar vardır. Yüzümüzde ve kafatasının ön tarafında bunlara biz sinüs diyoruz. Sinüsün kendisini ve içini kaplayan iltihabına sinüzit diyoruz. Sıklıkla sık tekrar eden üst solunum yolu enfeksiyonundan sonra oluşur. Çocuklarda ise bir gribal enfeksiyondan sonra oluşur.

Sinüzit Nedir (3)

Sinüzit oluşmasının nedenleri kişiden kişiye göre değişiyor ama lokal olarak kafanın ıslak tutulması, soğuk hava, kişinin alerjisi varsa ve bağışıklık sistemi de çok güçlü değilse basit bir üşütmeyle bile sinüzit görülebiliyor. Yazın da, kışın da ıslak saçla dışarıya çıkmamaya özen göstermek gerekir.
Sinüzit Nedir (2)

Sinüzit ve Kulak Tıkanıklığı

Sinüsleriniz ve kulaklarınız birbiriyle baş bölgesinin bulunduğu yerde birbiriyle bağlantı halindedir. Kulakların içerisindeki basıncı sinüslerin tıkanması büyük ölçüde etkilemektedir. Bu yüzden tıkalı kulakların açılmasında sinüzit tedavisinde kullanılan yöntemler tercih edilmektedir.

Kurumayan ve sürekli nemli tutulan sinüsler kulak tıkanıklığına yol açmaz. Aklınıza geldikçe yüzünüze nemli bez sürmeniz aynı zamanda elinizin altında bulunan burun damlasından bir iki damla kullanmanız baş ağrınızı azaltacağı gibi sinüzitin sebep verdiği ağrıları ve baskıları da yok etmektedir. Şişe içerisine su koyarsanız gün içerisinde elinizin altında olduğundan sürekli içme ihtiyacı hissedersiniz su içmenizde yararlı olacaktır.

Burnunuza sıktığınız spreyler ve tıkanıklıkları rahatlatmaya yarayan ilaçlar ise sinüslerin ve kulak tıkanıklıklarının düşmanlarından bir tanesidir. Fakat sprey kullanacaksanız bunu doktorlarınızın kontrolünde yapmanız gerekmektedir.
Havaların aşırı sıcak ya da aşırı soğuk olduğu durumlarda kendinizi muhafaza ederseniz sinüziti engellemiş olursunuz. Bu tarz problemleriniz varsa sıcak ve soğuk dengenizi iyi sağlamanız gerekmektedir.

Tıkalı olan sinüslerin başa zarar vermesini sağlamak için başınızı daima öne doğru eğmekten kaçınmanız gerekmektedir. Eğer başınızın öne eğilmesine sebep olan spor aktiviteli yapıyorsanız bunu bırakmanız gerekebilir.

Sinüzitler kronik ve akut sinüzit olarak genel anlamda ikiye ayrılırlar.

Bir hastalığın başlangıcından 15 güne kadar devam eden sinüzitler akut sinüzit olarak adlandırılır. 15 gün ile 3 aya kadar devam edenler yarı taze sinüzitlerdir. Kronik sinüzitler ise üç aydan sonra devam edenlere denilmektedir. Burun eti şişliği, burun kemik eğriliği, alerjik yapı ya da burun içerisinde anatomik bozukluklar kronik sinüziti kolaylaştıran faktörlerdir.

Sinüzit Burun Kemiği Eğriliklerine Neden Olur Mu?

Sinüzit genel anlamda burun kemik eğriliğine neden olmaz. Ancak küçük yaşlarda geçirilen ciddi sinir enfeksiyonları hemotoma ya da burun kemiğinin, burun kıkırdağının iltihabına neden olabilirse çok karşılaşılan bir durum değildir. Bunlar hem burun yapısında bozulmaya hem kemik eğriliğine neden olur. Bunun tam tersi olarak burun kemik eğrilikleri sinüzit oluşumunu kolaylaştırır.

Sinüzit Nedir (4)

Çocuk ya da yetişkinlerdeki burun hava pasajını daraltan hadiseler özelliklerde çocuklarda büyük bademcik, geniz eti, yetişkinlerde konka dediğimiz alt ya da ortadaki burun etlerinin büyüklüğü, alerjik yapısı sinüzit oluşumunu kolaylaştırır.

Sinüzit Burun Kanamalarına Neden Olur Mu?

Sinüzit bir enfeksiyon, burun içi ve kemik içi boşluklara yönelik bir iltihaptır. Mukoza dediğimiz burun döşemesindeki hassasiyete ve damarların zedelenmesine bağlı kanamaya yol açabilir. Bu kanama da diğer burun kanamalarından çok farklı değildir. Hastayı çok rahatsız etmeyen, evde kendi kendine durabilen, burun ön ya da arka bölgesinde karşımıza çıkan kanama olarak karşımıza çıkabilir. Burun ön bölgesindeki kanamalarda genel olarak yapmamız gerek soğuk su ile burun içerisindeki pıhtıları temizlemelisiniz. Burun ön bölümünü sıkıp, başımız önde 15 dk. Bekleyerek bu kanamayı durdurabilirsiniz. Burun arka bölgesindeki kanama daha çok yaşlı ve hiper tansiyonu olan kişilerde karşımıza çıkar. Burun üstü ve enseye soğuk su ve buz uygulaması yapılmalıdır. Tansiyon problemi varsa en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekir.

Sinüzit Nedir (1)

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Kadın sitemap, Dekorasyon sitemap, Yemek Tarifleri sitemap Yandex.Metrica