Ağız Kanseri Tedavisi ve Önlemleri
Ağız Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?
Teşhis konulduktan sonra, uzmanlardan oluşan bir ekip (ağız cerrahı ve diş hekimi dahil) her bir hastanın ihtiyaçlarına uygun bir tedavi planını geliştirir. Genellikle ameliyat gereklidir, ardından da radyasyon ve kemoterapi uygulanır. Bu terapilerin ağızda neden olabileceği değişikliklere aşina olan bir diş hekimine başvurmak önemlidir.
Şeker veya nişasta içeren yiyecek ve içecekleri her tüketişinizde, plaktaki bakteriler 20 dakika veya daha fazla bir sürede dişlerinizi aşındıran asitleri oluşturur. Diş minenizin gördüğü zararı azaltmak için yemek lokmaları ve içeceklerin sayısını veya arasını sınırlayınız. Bir şeyler atıştırırken peynir, çiğ sebze, sade yoğurt veya meyve gibi besleyici gıdaları tercih ediniz.
Ağız Kanseri Nasıl Önlenir?
Sağlıklı bir hayat için yapmanız gerekenler listesinin en baş sıralarında yer alacak birinci konu sigarayı bırakmak! Sigara içmek tüm organlarınıza zarar verdiği gibi ağız ve diş sağlığınızı tehdit ediyor.
Ağız kanseri riskine yakalananların birçoğu sigara ve alkolden kaynaklı! Çünkü sigara, birçok hastalığın sebebi olduğu kadar ağız kanserinin de en önemli nedenlerindendir. Bunun yanında alkol kullanımı da ağız kanserine yakalanmada en az sigara kadar büyük bir risk kaynağıdır. Ağız kanseri tedavisi genelde hastalığının derecesine göre değişmekte. Erken teşhis ve tedavi her kanser türünde başarı oranını etkilediği gibi ağız kanseri hastalığında da oldukça önemli bir etkendir.