Hurmanın Bildiğimiz Güzel Yanları
Hurma(Furma-Dattelpalme)
Anamur’da yetişen bitki türlerinden önemli bir tanesi de hurmadır. 10–25 metreye kadar boy atabilir. Gövdeleri kütük şeklinde ve aşağıdan yukarıya doğru biraz incelen silindirik şekildedir. En tepe noktasındaki yapraklar yukarı doğru, eskiyen dış yapraklar ise aşağıya doğru bakar. Yapraklar bir dal üzerine tutturulmuş ve ana kütük gövdenin en üstünden çıkmış durumdadır. Dallar da 3–4 metre uzunluğa erişir. Çiçekleri tek cinstir. Ya erkek ya da dişi olarak sarı renktedirler. Tepe noktasından ayrı bir kök ile ağaç gövdesinden çıkar ve açılır. Çiçek mevsiminde erkek çiçekler kök dalından kesilmek suretiyle alınır. Dişi çiçeğin üzerine öncelikle bir şeker şerbeti püskürtülerek nemlenmesi sağlanır. Daha sonra ise tozlaşma halindeki erkek çiçek dişilerin üzerine sallanmak suretiyle erkek aşılama tozlarının dökülmesi sağlanır. Böylece meyvenin kavuz ve verimsiz olması yerine gerçek hurma olması sağlanmış olur.
Bir müddet sonra dişi tohumlar küçük yeşilimsi hurmalara dönüşür. Olgunlaşma döneminde ise meyveler sarı, olgunlaşmanın tam sağlandığı dönemde koyu kavuniçi, siyah veya çay rengindedir. Meyveler çok tatlı ve besleyicidir. İnsan vücudu için gereken bütün maddeler nerdeyse hurmada mevcuttur.
Yıllık taze hurmada % 60–65 seker ve % 2 protein bulunmaktadır. Bu oran kuru hurmalarda % 75-85’e yükselir. Beden ve zihni geliştirir. Kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Boğazı yumuşatır ve ağrılarını keser. Öksürük, bronşit ve soğuk algınlıklarına iyi gelir. Kemik gelişimine yardımcıdır.