Kolit
Kolit-Bağırsak İltihabı Nedir?
Bağırsak iltihabının bir diğer adı da ülseratif kolit’tir. Zaman içerisinde bağırsak duvarında şişme, yaralanma, ülser, kanama ve zedelenme oluşur. Bu da iltihaplanmaya neden olmaktadır. İltihaplanma bağırsağın iç yüzeyini örten mukozada oluşmaktadır. İltihaptan en çok rektum ve sol kolon etkilenmektedir. Geriye kalan kalın bağırsak kısımları pek fazla etkilenmez.
Bağırsak İltihabı Nedenleri:
Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte bağırsak iltihabının bağışıklık sistemi ile ilgisi olduğu düşünülmektedir. Bulaşıcı bir hastalık değildir. Gen yolu ile kuşaklara aktarılabilmektedir. Aynı zamanda bağırsak duvarında bulunan virüs ve bakterilerin bağışıklık sistemini harekete geçirmesinden dolayı da kaynaklanmaktadır. Ayrıca bağışıklık sisteminin harekete geçmesinin bir hastalık nedeni ile mi olduğu yoksa başlı başına bir neden olarak sorun yarattığı konusunda bir şey söylenememiştir. Beslenme ile alakalı olmayan bir hastalıktır. Her yaştan birey etkilenebilmektedir. Kadın ve erkelerde görülme oranı aynıdır. Fakat genel olarak 16 yaş ve kırk yaş arasında olan bireyleri etkilemektedir. İstatistiklere göre kuzey bölge ikliminde yaşayan bireylerde görülme oranı daha fazladır.
Belirtileri:
Bağırsakta su geri emilip vücuda verilmektedir. Fakat iltihap durumu varsa o zaman bu su emilimi yapılamamaktadır. Sudan yoksun kalan vücutta ishal gerçekleşmektedir. Kanlı dışkılama, kilo kaybı ve ateş görülmektedir. Bu hastalık ömür boyu devam etmektedir. Fakat ilaçlarla ve tedavi ile kontrol altına alınabilir.
Tanı ve Tedavi:
Öncelikle fiziksel muayene yapılmaktadır. Bunun yanında kan testlerine de başvurulur. Bu sonuçlara göre kolonoskopi uygulanabilir. Bağırsağın içi ve mukozası kolonoskopi yardımı ile görülebilmektedir. Kalın bağırsaktan biyopsi alınabilir. Bunların yanında büyük abdestte kan sayımı ve amip taraması yapılabilmektedir.
Hastalığın oluşum aşaması gibi ayrıntılar tespit edildikten sonra ilaç tedavisi kullanılmaktadır. İlaç tedavisinin yanında belli besinlerden zengin bir diyet uygulaması da yapılmalıdır.
Başka bir kaynaktan bilgi:
KOLİT Kalın barsağın iltihabı. Virüs, bakteri veya parazit enfeksiyonlarına bağlı olarak meydana gelebilir ve çoğu zaman Enterit ile birlikte görülür. Ülseratif kolit ve Crohn hastalığı gibi uzun zaman devam eden rahatsızlıklarda, bakteri enfeksiyonu olmaksızın da iltihaplı kolit tablosu gelişebilmektedir. Bunun yanısıra barsaklara. gelen kan akımının aksamasıda kolite yol açabilir. Başlıca belirtiler Kolik ve sümüklü veya kanlı îshal.Şiddetli ;koîit aşın su kaybına ya da şoka yol açabilir. Tedavide antibiyotikler ve iltihaplı kolit olaylarında da steroidler, aspirin türevleri ve bazen de cerrahi girişim uygulanır.
Başka bir kaynaktan bilgi:
Kolit
Kolit, kalın bağırsağın iltihaplanması ile meydana gelen bir çeşit sindirim hastalığı olarak tanımlanır. Kol kelimesi Latince’den türemiş olup, bağırsak yani kolon kelimesinin de kökü durumundadır. Kolit çeşitleri olarak 7 farklı kolit görülürken, en çok rastlanılan kolit, Ülseratif kolittir. Diğer kolit çeşitleri ise:
Crohn hastalığı
Bulaşıcı kolit
Kimyasal kolit
Mikroskopik kolit
Hemorajik kolit
İskemik kolit olarak incelenebilir.
Ülseratif kolit
Ülseratif kolit, kalın bağırsaktaki mukozanın iltihaplanması ile ortaya çıkan hastalıktır.
Ülseratif kolit belirtileri
Ülseratif kolit hastalığına yakalan kişi, karın ağrısından, ishal olmaktan hatta bazen kanlı ishal durumundan, kansızlıktan, sebepsiz zayıflamaktan, gece terlemeleri ve gece uykularında ateş yükselmelerinden şikâyet eder.
Ülseratif kolit kimlerde daha sık görülür?
Ülseratif kolit hastalığı hem kadınlarda hem erkeklerde eşit oranda görülüp, genelde 30 ila 40 yaşında rastlanırken, ender olarak daha genç yaşlarda da görülebilir. Bazı durumlarda ise 40 lı yaşlardan sonra görülebilmektedir.
Ülseratif kolit nedenleri nelerdir?
Ülseratif kolit hastalığının nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, son yıllarda yapılan araştırmalarda bağışıklık sisteminden kaynaklanan bir hastalık olduğu ve genetik bir tür hastalık olduğu düşünülmektedir. Bu aşamada Ülseratif kolit hastalığının bulaşıcı bir hastalık değil sadece genetik bir hastalık olduğunun ayrımına varılması ve karıştırılmaması gerekir.
Ülseratif kolit teşhisi nasıl konulur?
Ülseratif kolit teşhisi koymak için, kişide gaitada bazı bakteriler üzerinde ve amip yani parazit üzerinde araştırmalar yapılması gereklidir. Zira shigella türü bakteriler ve entaemoba histolitika türü parazitler ülseratif kolitle benzerlik gösteren bir tablo gibi olabilir. Ülseratif kolit teşhisi yapabilmek için en önemli yapılacak olan araştırma, bağırsak yüzeyindeki kolonoskopi diye tanımlanan, önden görünüşlü hortuma benzeyen bir cihazla incelenerek ve küçük doku parçalar alınıp, ardından patolojik incelenmesi yani mikroskop altında incelenmesi ile teşhis konulur. Ayrıca bağırsak grafisi yöntemi ile bağırsaklara makattan ilaçlı bir sıvı akıtılarak, bağırsak filmi çekilmesi gerekebilir. Bu araştırma ile tutulum bölgesi ve ülserleri de teşhis edilebilir.
Ülseratif kolitin tedavisi nasıl yapılır?
Ülseratif kolitin tedavisinde, ilaç tedavisi ve gerekli görülürse cerrahi tedavi yöntemi kullanılabilir. Ülseratif kolit tedavisinde, ilaç tedavisi yöntemi yetersiz gelirse, bağırsaklar artık yırtılma aşamasına gelmiş ise, kanser riski baş göstermiş ise cerrahi tedavi yöntemine geçilebilir. Ancak Ülseratif kolit operasyonunda, kolon alınması söz konusu olursa, dışkılama için vücutta başka bir bölüm açılmak zorunda kalabilir. Bu da kişinin yaşam kalitesini düşüreceği için en son çare olarak görülür. İlaç tedavisi ise Ülseratif kolit hastalığını tam olarak iyileştirmeyi vaat edemese de, hastanın şikâyetlerini azaltıp ortadan kaldırmayı amaçlayıp, yaşam kalitesini yükseltmeyi amaçlar.