25. Hafta Hamilelik
Rahminiz hızlı bir şekilde büyümeye devam ediyor ve artık tam bir top şeklinde. 25.haftada bel ve bacak ağrılarınız olabilir bunun nedeni büyüyen rahminizin bel bölgenizdeki sinirlere yaptığı baskıdır. Bu nedenle belinizde ve bacaklarınızda zonklama şeklinde ağrılar hissedebilirsiniz. Bu durum normal ve gebelik sürecinde beklenilen bir durum olduğu için endişelenmenize gerek yok. Ağrınız olduğunda ılık bir duş alın ya da ağrıyan bölgeye buz uygulaması yapın. Ya da dinlenin ve sık sık pozisyon değiştirin yani aynı pozisyonda kalmak da ağrılarınızı arttırabilir. Eğer bunlar ağrılarınızı dindirmeye yetmiyor ve ağrılarınız artık dayanılmaz boyutlara ulaşıyorsa o halde bunu mutlaka doktorunuzşa görüşün. Bu dönemde yapılacak ultrason muayenesi ile bebeğinizin uyluk kemiği, baş bölgesi, karın çevresi, şakaklar arası mesafe, ölçüleri yapılır. Doktorunuzun aldığı ölçüler sonrasında sizin gerçek gebelik haftanız da ortaya çıkmış olur ve sizin bildiğiniz gebelik haftanızla 10 gün fazla ya da 10 gün eksik olabilir.
Hemen şimdi kafanız da o halde gerçek gebelik haftasına göre 10 gün erken ya da 10 gün geç mi doğum yapacağınız sorusu gelir ama hayır böyle bir şey yok. Eğer gebeliğinizin ilk on haftasında yapılan son adet günü belirlemesi sayesinde doğum tarihiniz bundan etkilenmez. Yani bebeğin doğum tarihi olan 9 ay 10 günlük süre eksilmez ya da artmaz. Normal doğumda yani beklenen sağlıklı gebelikle dünyaya gelen bebekler 2500 ya da 2900 gram arasında doğar. Bazıları da 3500-4000 gram ağırlığında doğabilir. Bu gidişatı belirlemek için 25.haftada yapılan ultrason muayenesi sonuçları baz alınır ve durum değerlendirmesi yapılır. Yine halk arasından bilinene, hiçbir bilimsel dayanağı olmayan ve hurafeden öteyi geçmeyen yaygın bir kanı vardır ki o da bebeğin kilosunun sağlığı ile doğru orantılı olmasıdır. Aslında böyle bir gerçek yoktur. Örneğin 3500 gram doğmuş bir bebekle 2500 gram doğmuş bir bebek pekala aynı şekilde sağlıklı olabilir. Hatta 2500 gram ile 4000 gram gibi arada büyük bir kilo farkının olduğu durumlarda bile her iki bebekte sağlıklı olabilmektedir.
Bebeğin doğum kilosunu etkileyen pek çok faktör vardır. Bunlardan en önemlisi genetik faktördür. Anne adayı kilolu ise ya da bebeğin anne ya da baba tarafından aileden gelen bir şişmanlık problemi varsa, bebeğin doğmuş kardeşleri şişmansa bebekte normal kilonun üzerinde olacaktır. Annenin gebelik dönemindeki beslenme şeklinin de bebeğin doğum kilosu üzerinde belirleyici rolü vardır. Ayrıca gebelik döneminde ortaya çıkan şeker hastalığı da bebeğin kilolu ve iri yapılı olmasına neden olur. Yine aynı şekilde gebelik döneminde görülen preeklampsi de bebeğin zayıf olmasında belirleyici rol üstlenir. Bebeğinizin burun, göz, ağız, el ve ayaklarını bu haftadan itibaren ultrason muayenesi ile çok rahat görebilirsiniz. Son teknolojik ultrason makineleri bebeğin 4 boyutlu fotoğraflarını alabildiği için neredeyse bebeğinizi sanki yakında görüyormuş gibi olabilirsiniz.