1.Hafta Hamilelik
Kadın doğum uzmanları gebelik haftasını hesaplarken hamile kalınan ilişki gününü değil, en son regl gününden başlayarak hesap yaparlar. Bu şekilde hesaplandığında hamilelik 280 gün 40 hafta olarak kabul edilir.
Gebeliğin ilk haftası reglinin ilk gününden 7.gününe kadar geçen zaman dilimidir. Aslına bakarsak bu evrede embriyo ve bebek yoktur. Bu evre hamilelik için rahim ve yumurtalıkların hazırlanmaya başlandığı evredir. Bu evrede en kaliteli yumurta hücresi gelişmeye başlar ve bedeni hamileliğe hazırlamaya başlar.
Gebelik öncesi doktor kontrolü
Gebelik bir hastalık değildir normal bir süreçtir ancak gebeliğin yüzde 5-10 unda anne bebek sağlığını tehlikeye atacak durumlar oluşabilir. Bu sebeple gebelik kararı aldığınızda kesinlikle bir kadın doğum uzmanına gitmelisiniz. Kadın doğum uzmanı sağlık durumunuzun öz geçmişini inceleyecek, gerekli tahlil, tetkik ve muayanenizi yapacak ve bu şekilde sizi gebeliğe hazırlayacaktır. Akabinde gebelik öncesi vitamin ve folik asit desteği vererek bebekte meydana gelebilecek bazı sakatlıkları önleyecektir. Gebelik öncesi bu evrelerin yaşanması sizde bulunan olası hastalıkların tespiti için çok önemlidir. Bunun yanında farkında olmadığınız bilginizin olmadığı sizin ve bebeğinizin sağlığını tehdit edecek hastalıkların tespit edilmesi ve önlem alınması açısından son derece önemlidir.
Folik asit nedir?
Folik asit, bedende var olan folat isimli vitaminin bir tür sentetik karşılığıdır. Folat, bedenin hızlı üreyen hücrelerinde bölünme aşamasında önemli etaplarda kullanılır. Folik asit noksanlığında gebe olmayan kişilerde kansızlık, iştahsızlık, zayıflama, baş ağrısı, çarpıntı, hafıza zayıflığı, davranış bozukluklarına sebep olur. Gebelerde ise folat eksikliği daha farklı sonuçlar ortaya doğurur. Gebelik döneminde en hızlı üreyen hücreler bebeğin organlarını oluşturan hücrelerdir ve bu hücrelerin folik aside ihtiyacı vardır. Bu sebeple folik asit eksikliğinde bebeğin en hızlı üreyen hücreleri olan sinir sistemi ile bir çok farklı organda sakatlıklar meydana gelebilir. Folik asit eksikliği sonucu ortaya çıkan en belirgin durumlar arasında omurgayı meydana getiren kemiklerin omurgada bir açıklık getirmesi ve kafatası kemiklerinin meydana gelmesi ancak beynin oluşamaması durumlarıdır. Folik asit alınmadığı gebeliklerde bu hastalıkların kesinlikle ortaya çıkacağı gibi kesin bir bilgi yoktur ancak gebelik öncesinden 3 ay önce ve gebelikten 3 ay sonraki evrede folik asit kullanımı bu hastalıkların ortaya çıkma riskini yüzde 70 azaltır.
Gebelik öncesi aşılar
Gebelik öncesinde kadın doğum uzmanına ilk gittiğinizde size yapılacak olan tahliller arasında kızamıkçık ve hepatit b ye karşı bağışıklık durumunuzu tespit edecek testler yer alır.Şayet daha önce kızamıkçık hastalığı geçirilmediyse kızamıkçık aşısı yapılmalıdır. Zira kızamıkçık mikrobuna karşı bağışıklık sistemi yoksa gebeliğin erken zamanlarında kızamıkçık geçirilirse bebeği kaybetme riski oluşabilir. Bunun yanında kızamıkçık aşısı yapıldığı takdirde 3 ay hamile kalınmaması gerekir. Çünkü kızamıkçık aşısı canlı bir virüs içerdiği için anne bedeninde ilk 3 ay dolaşmaya devam edecektir.
Anne adayı eğer hepatit b ye karşı bağışıklık göstermeyecekse hepatit b aşısı yaptırmalıdır. Hepatit b aşısı yapıldığında gebe kalmakta bir sakınca yoktur.
Şayet tetanoz aşısı yaptırmış ise anne ve üzerinden 5 yıl geçmiş ise bir daha tetanoz aşısı yaptırması tavsiye edilir. Yapılan tetanoz aşısı sonrasında da gebe kalmakta bir sakınca yoktur.
Eğer bir salgın söz konusu ise gebeliğin ikinci ve üçüncü 3 aylık evrelerindeki gebelerin tekrar aşılanması gerekir. Grip aşısı içeriğinde virüs yoktur ve bu sebeple anne ve bebeğe zarar vermese de yine de gebeliğin ilk 3 ayında yapılması tavsiye edilmez.
Gebe kalmadan önce gebeliğe hazırlıkta en önemli noktalardan biride sigara kullananların sigarayı bırakması, ilaç kullananların doktora danışarak ilaç kullanımını düzenlemesi gerekir.
Gebeliğin birinci haftası için bu yazımızdaki detaylara dikkat ederek, sağlıklı bir gebelik başlangıcı yapabilirsiniz.